Fast Arbejde

Britta har aldrig været på havet: Alligevel underviser hun fremtidens fiskere i sygepleje

Sygepleje og livreddende førstehjælp er en essentiel del af undervisningen på Fiskeriskolen i Thyborøn.

Britta Lemby er den senest ankomne medarbejder på Fiskeriskolen i Thyborøn. Hun underviser i livreddende førstehjælp og sygdomsbehandling til søs.
Britta Lemby er den senest ankomne medarbejder på Fiskeriskolen i Thyborøn. Hun underviser i livreddende førstehjælp og sygdomsbehandling til søs.
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

I et undervisninglokale på Fiskeriskolen i Thyborøn er Britta Lemby i fuld gang med kanyler, spritservietter og blodtryksapparater. 

På skolen, hvor fremtidens erhvervsfiskere og fiskehandlere uddannes, underviser hun i livreddende førstehjælp og den sygdomspleje, fiskerne er nødt til at kunne, fordi de ofte befinder sig langt fra land.

- Jeg ved ikke noget som helst om søen, og det er fuldstændig hudløst ærligt. Jeg har aldrig været til søs. Men jeg kan mit fag som sygeplejerske, og det er det, de skal lære her, fortæller Britta Lemby og uddyber:

- De skal kunne lave en venekanyle, og så skal de også kunne stikke under huden og i musklen. Det er de dele, som stærke sømænd tit frygter, når vi når hertil, men som alle skal igennem. 

Både elever og kursister

Siden Fiskeriskolen så dagens lys i 1997, er 620 erhvervsfiskere blevet uddannet i Thyborøn, men skolen er mere end bare et uddannelsessted. 

- Vi har faktisk to ben at stå på. Vi har et ben, der hedder erhvervsfiskere, og så har vi mellem 600 og 700 kursister inde om året, som skal have forskellige certifikater opdateret.

- Og vi er selvfølgelig lidt afhængige af, at vi har begge ting, fordi de supplerer hinanden rigtig godt, og så vi kan holde liv i huset hele tiden, fortæller Claus Henry Hansen, der er leder på Fiskeriskolen. 

9:01
Fast Arbejde: Fiskeriskolen - Thyborøn. Siden 1997 er over 600 fiskere blevet uddannet på Fiskeriskolen i Thyborøn

Bliver stolt, når det lykkes

I dag er det personalet fra redningsstationen i Thyborøn, der er på skolebænken hos Britta Lemby. De bliver undervist i det, der hedder medicinkiste B. Et forløb, de er igennem hvert femte år. 

- Til søs er der jo ind imellem timer til evakurering. Selvom man er påpasselig, så er der jo risiko for, at man kan falde eller få noget ned over sig. Hvis man er så uheldig, at man får et brud i bækkenet eksempelvis, så er det vigtigt, at de til søs kan lægge en venekanyle og begynde at give væske så hurtigt som muligt, fordi man mister så meget blod, forklarer Britta Lemby. 

Eleverne skal også undervises i diverse redningsøvelser. Denne foregår fra Fiskeriskolens eget skib, Athene.
Eleverne skal også undervises i diverse redningsøvelser. Denne foregår fra Fiskeriskolens eget skib, Athene.
Foto: Anders Toft Bro, TV MIDTVEST

Hun er den nyeste af Fiskeriskolens 26 medarbejdere, og selvom hun kun har været en del af teamet siden 1. oktober, er hun allerede glad for, at hun skiftede jobbet som hjemmesygeplejerske ud.

- Jeg har kørt som akutsygeplejerske mange år ude i hjemmeplejen og altid elsket, når jeg havde mulighed for at få nye med, som jeg kunne lære op. Og så kom den her stilling som faglærer i mit eget fag, som jeg elsker - det er jo fantastisk, siger Britta Lemby.

- Jeg er jo stolt som en mor til et barn, når der er nogen, der får en venekanyle rigtig i, og når vi har øvelser, hvor jeg ser, at de bare har styr på deres ting. 

Udover erhvervsfiskere uddanner Fiskeriskolen også fiskehandlere. Erhvervsfiskeruddannelsen varer to år, og skolen garanterer, at eleverne får en praktikplads under skoleforløbet. 

TV MIDTVEST's fredagsmagasin Fast Arbejde har besøgt Fiskeriskolen. Det program kan du se længere oppe i artiklen.