Alle kommuner straffes: - Det er et klart brud på vores aftale

Regeringen og KL har aftalt skattelettelser. Alligevel hæver kommuner skatten med 82 millioner kroner i 2018.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl
Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix

I 13 kommuner vil skatten falde næste år med samlet cirka 92 millioner kroner, mens fire kommuner har sat skatten op med samlet cirka 174 millioner kroner.
    
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.
    
Regeringen og interesseorganisationen Kommunernes Landsforening, KL, har tidligere indgået en aftale om at nedsætte skatten med samlet 250 millioner kroner.
    
Selv om det kun er fire kommuner, der hæver skattetrykket, bliver alle landets kommuner straffet for, at aftalen ikke overholdes.
    
Konkret bliver der skåret i kommunernes statslige tilskud, det såkaldte bloktilskud. Det bliver en krone-til-krone modregning, skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet.
    
Den samlede skattestigning i omegnen af 82 millioner kroner er ikke i orden, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).
    
- Jeg er simpelthen ikke tilfreds. Især fordi kommunerne netop har kunnet få tilskud til at lette skatten. Det er et klart brud på vores aftale, siger han i pressemeddelelsen.
    
De 82 millioner kroner bliver taget fra det beløb, kommunerne ellers ville få udbetalt fra staten. Samtidig dropper regeringen at få de 250 millioner kroner i skattelettelser ude i kommunerne.
    
Det skyldes, at det ikke synes muligt for kommunerne. Hvordan det kan være, er ministeriet uforstående over for.
    
Der er fire kommuner, der sænker indkomstskatten, mens tre sænker grundskylden, der er en skat, som husejere betaler.
    
Desuden sænker 11 kommuner dækningsafgiften, der er en skat af private erhvervsejendomme.
    
De fire kommuner, der har søgt dispensation, er Odense, Slagelse, Holbæk og Halsnæs. Her kan borgere og virksomheder forvente at skulle smide lidt ekstra i skat i 2018.
    
/ritzau/