Allan har passet Tvindmøllen i over 30 år: Jeg er lidt stolt

Allan Lund Jensen har passet Tvindmøllen i halvdelen af sit liv. I dag skulle den males.

tvindmolle3.jpg
Foto: Christian Toft Bro, TV MIDTVEST

Det var verdens største vindmølle, da vingerne for første gang snurrede rundt på Tvindmøllen i 1978. I dag er dens produktion på to megawatt blot en dråbe af den samlede produktion.

Men mens udviklingen på vindmølle området er blæst afsted, har en mand i næsten hele møllens levetid sørget for at holde den gamle foregangs-mølle i god stand. 

Allan Lund Jensen fylder snart halvfjerds og har passet vindmøllen i næsten halvdelen af sit liv. I dag skulle den males. I de karakteristiske rød-hvide farver, som den har haft siden år 2000. 

Udsigten fra møllens tårn fejler ikke noget. 
Udsigten fra møllens tårn fejler ikke noget. 
Foto: Christian Toft Bro, TV MIDTVEST

- Jeg er sådan set lidt stolt af at passe den. Det er jo en lidt særlig mølle, fordi den viste, at det godt kunne lade sig gøre at bygge uden at være ekspert. Den viste vejen frem for vindkraften, siger Allan Lund Jensen.

Det tager otte arbejdsdage at male vindmøllen med ét lag maling, men den skal helst have to. 

Det var Tvind-imperiets grundlægger, Mogens Amdi Petersen, og lærerne på Skolerne i Tvind, der i 1970’erne satte sig det mål at bygge en stor vindmølle.

Den 29. maj 1975 tog alle 400 mennesker, der var på Tvind den dag, det første spadestik. Og Mogens Amdi havde skyhøje forventninger til hvor vindenergi kunne bruges.

- Jeg tænker på små fabrikker, større skolekomplekser, ja såmænd også på parcelhus-områder, hvor man jo kunne bygge en række møller, sagde Mogens Amdi Petersen dengang om projektet, mens vindmøllen var ved at blive opført. 

 
 
Foto: Christian Toft Bro, TV MIDTVEST

Allan Lund Jensen syntes projektet var spændende. Derfor kom han med på holdet, der byggede og drev møllen. Han er godt tilfreds med, at møllen bliver holdt i drift, selvom den efterhånden er en veteran i den danske vindmøllepark.

- Den har kørt nu i 40 år, men det er jo ingen alder for en vindmølle.  Jeg har lige været på Bornholm og se en mølle, der var 140 år, siger Allan Lund Jensen.

Han ved ikke, hvor længe han kan blive ved med at vedligeholde vindmøllen.

- Jeg skal have en efterfølger, det er helt sikkert. For vi skal da have den til at køre mange år endnu. 

2:51