Alkohol & Samfund om drukforbud: - En rigtig god idé

​Uddannelse og alkohol hænger ikke sammen, og derfor glæder det direktøren for Alkohol & Samfund, at flere gymnasier her i landsdelen nu praktiserer et forbud mod alkohol på studieture.

Syv gymnasier har her i landsdelen taget kampen op mod elevernes alkoholkultur på studieture ved at forbyde de våde varer.

Og det er både et godt og nødvendigt skridt at tage, mener direktøren for Alkohol & Samfund, Peter Konow.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, at gymnasierne forholder sig til, hvordan alkohol indgår i skolens virke. Som udgangspunkt hænger alkohol ikke sammen med studie. Det er et rigtig godt afsæt at have.

- Hvis jeg skal finde et hår i suppen er det, at jeg synes, man burde inddrage eleverne selv i at sætte rammerne. Det gør det simpelthen lettere at overholde forbuddet, siger Peter Konow.

Syv gymnasier i det midt- og vestjyske har siden årsskiftet haft forbud mod alkohol i forbindelse med studieture.
Syv gymnasier i det midt- og vestjyske har siden årsskiftet haft forbud mod alkohol i forbindelse med studieture.
Foto: Grafik: Daniel Winther-John

- Skal være sjovt for alle

Selvom man kunne få tanken, at eleverne, der er underlagt alkoholforbuddet, ville drikke sig berusede bag skolernes ryg, så er det direktørens fornemmelse, at de unge retter sig efter de nye retningslinjer.

- Jeg tror helt bestemt, forbuddet virker.

- Det er med til at sætte en ramme og nogle forventninger, og det vil de fleste gerne leve op til. Der er mange, der oplever et pres for at drikke alkohol, så jeg synes, det er rigtig godt, at man gør studieturene sjove for alle og ikke kun for dem, der vil drikke alkohol, lyder det fra Peter Konow.

De fleste elever er fyldt 18 år, når de tager på studietur. Er man så ikke gammel nok til selv at bestemme, om man skal drikke eller ej?

- De er myndige, men på den anden side vil jeg sige, at det jo er en uddannelsesmæssig sammenhæng, de befinder sig i. Det er studiestedets ret at sætte rammerne op for, hvordan man laver ture.

Nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden viser, at danske unge mellem 15 og 25 år drikker mindre end tidligere. Fire ud af fem drikker sig ikke fuld hver weekend.