Alkohol eller ikke alkohol på studieturen: Hvad mener eleverne selv?

​Skal alkohol være en del af gymnasiernes studieture? TV MIDTVEST har spurgt fire gymnasieelever om deres syn på sagen.

For mange unge har studieturen gennem årene været lig med drukture og alkohol i rigelige mængder.

Men den kultur har syv gymnasier i det gamle Ringkøbing Amt fra årsskiftet forsøgt at gøre op med. Her er det nemlig blevet besluttet, at eleverne ikke længere må drikke alkohol, når den står på studietur.

Gymnasier med alkoholforbud på studieturen

Meningerne om alkohol på studieturen er mange, men hvad synes eleverne egentlig selv?

TV MIDTVEST har snakket med elever fra både Holstebro Gymnasium, hvor studieturene er alkoholfri, og Skive Gymnasium, hvor alkohol er en del af oplevelsen på rejsen.

Kirstine Kronborg, 2.G, Skive Gymnasium

 
 

Alkohol på studieturen: Ja

- Vi må gerne drikke, når vi er på studieture. Jeg synes, det fungerer godt. Jeg har ikke hørt om ture, hvor det er kørt helt af sporet. På sin vis er det også en tillidserklæring fra ledelsens side, at de tror på, vi kan håndtere det. Så jeg synes, det er rart.

Hvordan ville eleverne på Skive Gymnasium reagere på et alkoholforbud?

- Jeg tror, folk ville blive lettere trodsige over et forbud og gøre det alligevel bagom skolen. Jeg tror ikke, det ville gøre noget godt, hvis der kom et forbud. Jeg synes, det er smartere, at skolen er klar over, at det foregår.

- Jeg synes ikke, der var meget alkohol involveret i vores tur. Vi var ude og spise den sidste aften, og der fik folk et glas vin, hvis de havde lyst til det. Der var også nogle aftener, hvor vi kunne finde nogle små sidegader og hygge, men jeg havde ikke oplevelsen af, at der var nogen, som væltede rundt og var alt for fulde.

Sabrina Noesgaard, 2.g, Holstebro Gymnasium og HF

 
 

Alkohol på studieturen: Nej

- På en eller anden måde har det været befriende, at man ikke behøvede at tage stilling til, om man havde lyst til at gå ud for at drikke sig hammerstiv hver aften.

- Jeg synes, det har været vildt dejligt med den her nye alkoholpolitik om, at vi ikke må drikke længere. Det var fælles for alle, så der var slet ikke et valg. Personligt synes jeg, det har været rart.

Nanna Jensen, 2.g, Skive Gymnasium

 
 

Alkohol på studieturen: Ja

- Så længe man selv kan styre det, er det i orden. Man skal kunne tage vare på sig selv og andre, men jeg synes, det er helt fair, at vi må drikke.

- Vi skal gå i grupper og kunne tage vare på os selv, og så skal vi være i stand til at kunne deltage i aktiviteter dagen efter. Vi skal selvfølgelig ikke vælte rundt.

- Jeg synes godt, folk kan styre det. Da vi var afsted, var der ingenting. Ofte fik vi bare en øl eller et glas vin til aftensmaden. Det var ikke noget særligt. Jeg tror ikke, folk havde lyst til at være fuldstændig fulde og have tømmermænd, for vi skulle jo ud og opleve en masse dagen efter.

Jens Lyng, 2.G, Holstebro Gymnasium og HF

 
 

Alkohol på studieturen: Nej

- Jeg synes ikke, det var så galt. Vi brugte hele dagen ude i byen, og om aftenen kom vi tilbage til hotellet og var sammen med vennerne. Jeg synes ikke, vi mærkede så meget til det.

Men ville du gerne, at I selv kunne have styret det i stedet for?

- Ja. Vi er ansvarlige mennesker nu. Vi er ikke små børn længere, så vi kan godt selv styre det. Men der jo en grund til, at reglerne er kommet, for der er nogen, som ikke kan styre det.

- Men jeg synes ikke, det var så galt igen, at vi ikke måtte drikke alkohol.

En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden viser, at danske unge mellem 15 og 25 år drikker mindre end tidligere. Fire ud af fem drikker sig ikke fulde hver weekend.

For mange gymnasieelever er det en vigtig del af studieturen at hygge sig om aftenen og måske drikke et par øl eller lidt vin. Men den går ikke længere på flere midt- og vestjyske gymnasier, der har indført et alkohol-forbud på studieturene.