Al Gore-budget må ikke holdes hemmeligt

Det var ikke lovligt, da Ringkøbing-Skjern Kommune valgte at afvise aktindsigt i budgettet til kommunens arrangement med Al Gore, fastslår afgørelse fra Statsforvaltningen.

Statsforvaltningen mener ikke, det var lovligt, da Ringkøbing-Skjern Kommune afslog aktindsigt i budgettet til et stort opslået arrangement med Al Gore. I følge DR Midt & Vest tager borgmester Iver Enevoldsen afgørelsen til efterretning.

Det gav et underskud på 1,4 millioner, da den tidligere amerikanske vicepræsident, og præsidentkandidat Al Gore talte ved et arrangement i Ringkøbing den 27. oktober sidste år. Men præcis hvor meget den amerikanske taler kostede, har hidtil ikke været muligt at få oplyst.

En journalist, hvis navn eller medie ikke fremgår af Statsforvaltningens afgørelse, fik i november afslag på sin aktindsigt i arrangementets budget.

Retsligt efterspil

 Sagen kan få et retsligt efterspil for firmaet, der hyrede Al Gore. Ifølge afgørelsen har det ikke været lovligt at undtage budgettet for aktindsigt med den begrundelse, at Kommunen og selskabet, der hyrede Al Gore havde en aftale om hemmeligholdelse af beløbet.

Derfor har Statsforvaltningen nu bedt Kommunen om at genoptage behandlingen af journalistens aktindsigt. Resulterer det i, at budgettet - og dermed Al Gores salær - bliver offentligt tilgængeligt, kan der følge en retssag, fordi firmaet, der ikke nævnes ved navn i afgørelsen, har indgået en kontrakt med Al Gore, som dikterer at beløbet skal holdes hemmeligt.