Akuttelefon: Spring køen over

Lægevagterne i Region Midtjylland tester i disse uger en ”akutknap”, hvor borgere med hastesymptomer springe telefonkøen over.

160211RegionMidtjylland.jpg

Haster det kun lidt, eller haster det meget at få fat i lægen efter klokken 16 og i weekenden? Det spørgsmål kan borgere i Region Midtjylland blive nødt til at stille sig selv, hvis de ringer til Lægevagten på 70 11 31 31 frem til den 3. februar.

Et pilotforsøg fra Aarhus Universitet afprøver, om det er en god idé, at man selv kan taste sig uden om telefonkøen og få lægen i røret hurtigst muligt, hvis man har alvorlige symptomer – f.eks. brystsmerter eller åndenød.  

Projektet går helt enkelt ud på, at man kan trykke ”9” på telefonen, hvis det i ens egne øjne haster meget at få vurderet symptomerne. Derved rykker man direkte frem som nr. ét i en eventuel telefonkø – uanset, hvor mange der allerede venter. Hvis ”akutknappen” med tiden bliver indført permanent, vil lægen dog få mulighed for at sende én tilbage i køen igen, hvis man misbruger systemet.

- Det helt store spørgsmål er, om det vil øge trygheden for patienten at få denne mulighed, og om det måske kan reducere unødvendige opkald til 112, siger ideens ophavsmand, læge og ph.d.-studerende Jonas Fynboe Manniche Eberts, Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet på deres hjemmeside. 

- Men vi vil selvfølgelig også undersøge, hvor meget ordningen vil øge ventetiden for dem, der ikke taster ”9”, altså med andre ord om en ”akutknap” også vil betyde længere kø, tilføjer han.

Alle, der ringer til lægevagten i forsøgsperioden, kan enten sige ja eller nej til at deltage i forsøget. Cirka halvdelen af dem vil få muligheden for at springe køen over, og en tilfældig del af dem får tilsendt en spørgeskema, som skal danne grundlag for at vurdere ordningen med en ”akutknap”.

Hvis pilotprojektet falder godt ud, er det planen at gennemføre et længerevarende forsøg, der skal foregå sideløbende i Region Hovedstaden og i Region Midtjylland.