Akuthelikoptere får nordmænd ved "pinden"

De fem regioner har valgt Norsk Luftambulanse A/S som leverandør af de tre lands- og døgndækkende akutlægehelikoptere.

Om mindre end et år, er Danmark dækket af tre nye akutlægehelikoptere, der både kan flyve i dårlig sigtbarhed og mørke. Det får betydning for traumepatienter og patienter med blodprop i hjerte eller hjerne, som har brug for hurtig, højtspecialiseret behandling.

Erfarne nordmænd

Regionerne havde syv tilbud at vælge imellem, men i opløbet var det løsningen fra det erfarne norske helikopterselskab, Norsk Luftambulanse A/S, der hævede sig over andre. Det vindende tilbud var stærkest i den samlede vurdering af kvalitet, økonomi og driftssikkerhed og udmærker sig i særlig grad inden for opstartsplaner, flyvesikkerheder og udviklingsmuligheder

Dominerende i Norge

Norsk Luftambulance A/S begyndte sine flyvninger i 1978 og har stor erfaring med at drive akutlægehelikoptere i hjemlandet. I dag flyver Norsk Luftambulanse A/S otte af Norges 11 akutlægehelikopterordninger og har dokumenteret høje krav til piloter og besætningsmedlemmer og de erfaringer og uddannelsestrin, de skal gennemgå, for at få tilladelse til at flyve.

Flyvning i dårlig sigtbarhedBlandt Norsk Luftambulanse A/S' fortrin er landinger i dårlig sigtbarhed - fx ved hospitaler. Løsningen bygger på erfaringer fra Norge, hvor selskabet anvender og udvikler moderne navigationssystemer til gavn for sikkerhed og regularitet. 

Fabriksnye helikoptereDe tre akutlægehelikoptere bliver fabriksnye helikoptere af typen EC135, udstyret til at flyve døgnet rundt. Helikoptertypen er en af de mest anvendte til formålet i Europa bl.a. fordi den er driftssikker og så kompakt, at den kan lande de fleste steder.

Tre nye baser

Det landsdækkende beredskab skal operere fra nyetablerede baser i Ringsted, Billund og Skive. Regionerne har afsat 126,7 mio. kr. årligt til driften og beløbet skal dække både kontrakten med leverandøren, aflønning af den lægelige del af besætningen og øvrige driftsudgifter.

Regionernes tre lands- og døgndækkende akutlægehelikoptere bliver sat i drift 1. oktober 2014.

Foto: Henrik Brøns, Region Midtjyllandwww.norskluftambulanse.no