Afsløring: Mindst 11 nye ulve i Jylland

Nye svar på DNA-prøver fastslår, at mindst 11 forskellige ulve har været på spil i Jylland det sidste år. Det er overraskende mange, og flere kan være på vej.

Ulve
Foto: Arkiv

DNA-prøver lyver aldrig. Og helt overraskende viser helt nye svar fra Institute for Bioscience ved Aarhus Universitet, at hele 11 forskellige ulve har været på spil i Jylland det sidste års tid. Det skriver Videnskab.dk.

De 11 ulve er blevet afsløret i positive DNA-spor i enten ulve-ekskrementer eller i spytprøver taget fra nedlagte byttedyr. Det er en tredobling af det antal, forskerne tidligere har identificeret.

De forskellige prøver er det sidste år blevet indsamlet af både private, Ulvetracking.dk og Naturstyrelsen.

Overraskende nyt

For eksperterne er de nye afsløringer overraskende. Især det faktum at otte ud af de 11 afslørede ulve ikke er at finde i hverken danske eller udenlandske ulve-registre kommer bag på dem:

- Det er jo meget overraskende, at otte ud af de 11 ikke kan findes i for eksempel det tyske register. Det er jo der, vi hele tiden har troet, de er kommet fra, forklarer seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, Liselotte Wesley Andersen til TV MIDTVEST.  Hun mener, at de indtil i dag ukendte ulve i stedet er kommet til landet via det Nord-østlige Polen.

Hun bemærker også, at det store antal kunne indikere, at ulvene har været i Danmark i længere tid, end vi før har antaget. I følge Liselotte Wesley Andersen er det meget sandsynligt, at ulven har været i Danmark længere tilbage end 2012, hvor den første Thy-ulv blev fundet død.

Flere ulve kan være på vej

Alle 11 ulve er han-ulve, så ekspertene kan ikke med sikkerhed sige, at der er ulveunger på vej til landsdelen. Men selvom ingen hun-ulve har afsløret sig selv endnu, så er det ikke ensbetydende med, at de ikke er der.

- Det er sværere at påvise tilstedeværelsen af hun-ulve, da de ikke afmærker deres territorium helt så flittigt som han-ulve, men derfor kan de sagtens være derude, forklarer seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, Liselotte Wesley Andersen.

På Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet har seniorforsker Liselotte Wesley Andersen flere prøver liggende, der nu skal analyseres.'

Eksternt link: Læs hele rapporten bag undersøgelserne her:

1:54
DNA-prøver at der i 2013 var hele 11 ulve i Danmark - de fleste strejfer rundt i Midt- og Vestjylland