Afgørelse trækker ud: Yiming Liu venter stadig

Datoen for Udlændingenævnets afgørelse er overskredet, men Yiming Liu og hendes familie har stadig ikke fået svar på, om hun blive i Danmark.

Senest den 29. december skulle Udlændingenævnet komme med en endelig afgørelse. Den venter Yiming Liu stadig på.
Senest den 29. december skulle Udlændingenævnet komme med en endelig afgørelse. Den venter Yiming Liu stadig på.
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

14-årige Yiming Liu og hendes familie fra Silkeborg lever stadig i uvished. Senest den 29. december skulle de ellers have fået svar på, om Yiming må blive i Danmark, men det er nu er uge siden.

- Det er tæt på at være myndighedsarrogance. Der er ingen grund til at det skal tage så lang tid. Sagen har været under behandling i meget lang tid i forvejen, siger Yiming Lius stedfar, Kjeld Gaard-Frederiksen.

Også Yiming Liu er træt af at vente, selv om hun udnytter tiden sammen med vennerne.

- Det er mega træls at gå og vente. Det tager mega lang tid. Jeg bliver rigtig ked af det, hvis jeg ikke må blive her, siger Yiming Liu.

I maj fik familien afslag på familiesammenføring og ankede afgørelsen. Efter syv måneder skulle de have fået svar fra Udlændingenævnet. Den deadline er altså overskredet, siger Kjeld Gaard-Frederiksen.

- Jo længere tid, der går, og nu når vi har passeret de syv måneder, så begynder man at blive rigtig, rigtig nervøs for, om vi nu får et positivt svar. Det er man ikke længere sikker på. Det er en ganske forfærdelig situation at være i, siger Kjeld Gaard-Frederiksen. 

Kan ikke integreres

Udlændingestyrelsen vurderede, at Yiming-Liu ikke kunne integreres - primært på grund af hendes alder, og hun fik derfor afslag på at blive i Danmark.

Yiming Liu går i 7. klasse i på Hvinningdalskolen i Silkeborg, og her har skolens ledelse svært ved at få øje på den manglende integration. Da klassen i efteråret tog nationaltesten i matematik, lå hun fem procent over klassens gennemsnit. 

 - Vi ser en pige, der er i fuldstændig fantastisk udvikling, og som begyndte i en modtagelsesklasse og nu er fuldt udsluset i vores 7. årgang. Jeg ser hende som en pige, der trives fantastisk i vores fællesskab, siger Claes Søndergaard Pedersen, skoleleder på Hvinningdalskolen.

Yiming Liu har masser af veninder blandt klassekammeraterne i 7.C, og hun klarer sig fint i skolen.
Yiming Liu har masser af veninder blandt klassekammeraterne i 7.C, og hun klarer sig fint i skolen.
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Klassekammeraterne lægger ikke meget mærke til, at hun ikke er helt dansk.

- Hun er lige som mine andre veninder og en af mine bedste veninder. Jeg lægger ikke mærke til, at hun ikke er fuldstændig dansk. Hun er en god og sjov veninde, og god at snakke med. Jeg vil ikke undvære hende, siger Anna Refshauge, der går i klasse med Yiming Liu.

Ventetiden har store konsekvenser

Siden den 30. maj har familien ventet på en afgørelse, og ventetiden har store konsekvenser.

- Det er meget stressende, og det fylder rigtig meget i hverdagen, for vi kan ikke lave noget fremtidsplanlægning. Min kone ved ikke, om hun skal søge arbejde, og Yiming må ikke forlade Danmark, så vi kan ikke rejse til udlandet. Vi står i et limbo, siger Kjeld Gaard-Frederiksen.

Når Udlændingenævnet frem til den afgørelse, at Yiming Liu skal forlade Danmark, vil det splitte familien.

- Vi bliver en splittet familie. Yiming er min datter nu, og jeg sender hende ikke tilbage til Kina. Så forlader jeg og Yimings mor også landet, og så bliver jeg splittet fra mine to sønner. Så bliver jeg udvist fra mit eget land, siger Kjeld Gaard-Frederiksen.

Yiming Liu kom til Danmark sammen med sin mor i 2016.
Yiming Liu kom til Danmark sammen med sin mor i 2016.
Foto: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Yiming Lius far i Kina har ifølge Kjeld Gaard-Frederiksen hverken ressourcer eller ønsker om at have hende boende. Yiming Liu selv vil da også allerhelst blive i Danmark.

- Det er mega hyggeligt at være i Danmark. Jeg elsker Danmark. Jeg går i skole, har venner og lærer, siger Yiming Liu.

Udlændingenævnets sekretariat har i dag oplyst, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er syv måneder, og at sagerne bliver behandlet i den rækkefølge, nævnet modtager dem.

1:56