Miljøstyrelsen vil støtte økonomisk: Æsler og lamaer kan beskytte mod ulveangreb

Æsler og lamaer kan være med til at beskytte andre dyr mod angreb fra ulve.

25 får er døde i det hidtil største angreb ved Storålam (arkivbillede).
25 får er døde i det hidtil største angreb ved Storålam (arkivbillede).
Foto: Peter Helén

Miljøstyrelsen står klar med økonomisk støtte, hvis man vælger en helt bestemt form for beskyttelse mod ulve: Æsler og lamaer.

Forsøg fra udlandet viser, at æsler og lamaer med spark og bid kan være med til at beskytte andre dyr mod angreb fra ulve. Der er bare et problem, melder Miljøstyrelsen. Ingen har endnu brugt æsler eller lamaer til formålet i Danmark.

- Det ville være fint, hvis der var nogen, som ville gøre forsøg med vogteræsler. Det vil vi gerne give tilskud til, siger Lasse Jensen, der er miljøplanlægger i Miljøstyrelsen, til DR i Midt- og Vestjylland.

Der er dog et enkelt forbehold ved at have æsler og lamaer gående sammen med eksempelvis får.

For hvis der er for mange æsler eller lamaer sammen med får, så begynder æslerne eller lamaerne at passe på deres egen slags frem for at passe på fårene, som det er tiltænkt.

Hvis man ønsker at få et æsel eller en lama som beskytter mod ulveangreb, så tilbyder Miljøstyrelsen hjælp til at finde det rette dyr.

Får dræbt af ulv

Debatten om beskyttelse af dyr mod ulveangreb blussede op den 3. april, da 16 får blev fundet døde og yderligere ni skambidt så groft, at de måtte aflives på en mark i Storålarm.

Her kom ulven eller ulvene ind gennem et hul i indhegningen, og efterfølgende blev de mange får angrebet.

Angrebet på fårene betød også, at et orienteringsløb med 1844 deltagende i Stråsø Plantage blev indskrænket for at tage hensyn til eventuelt ynglende ulve.