Ældre foretrækker private plejehjem: - Jeg får medbestemmelse

En ny undersøgelse viser, at næsten hver tredje af de 60-69-årige foretrækker et privat plejehjem, mens kun hver syvende vil vælge et offentligt plejehjem.

74-årige Ingelise Christensen har valgt et privat plejehjem, fordi hun får medbestemmelse, og det er vigtigt for hende. Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Det er næppe noget, ret mange af os drømmer om. Men mange undgår det ikke. Når vi bliver endnu mere grå i toppen og dåbsattesten gulner, havner en del af os på et plejehjem.

Læs også Her får plejehjemsbeboere en helt særlig oplevelse

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad for et plejehjem vi har udsigt til. En ny undersøgelse, som Dansk Erhverv har fået lavet, viser, at næsten hver tredje af de 60-69-årige foretrækker et privat plejehjem, mens kun hver syvende vil vælge et offentligt plejehjem.

Det mærker de blandt andet på friplejehjemmet Nordstjernen i Sparkær, som siden åbningen i 2009 har haft fulde huse.

- Det har været fuld fart frem. Der har stort set altid været fuld besat herude og ventelister, siger Bente Bay Kristensen, forstander, Nordstjernen.

Det private plejehjem blev til, da kommunen ville lukke det kommunale plejehjem Nordstjernen i 2007.

Får medbestemmelse

74-årige Ingelise Christensen er en af dem, der har valgt det private til. På Nordstjernen fandt hun den medbestemmelse, hun ledte efter.

Læs også Nyt stort plejehjem åbner, men et andet må lukke

- Da jeg flyttede ind, følte jeg mig rigtig velkommen. Hvis jeg sagde til dem, jeg vil ikke op i dag, nu vil jeg sove længe, jamen så fik jeg lov at sove længe. Til en hvis grad selvfølgelig. Jeg får medbestemmelse, og det er vigtigt, siger Ingelise Christensen, som er uddannet sygeplejerske.

Viborg Kommune er en af de kommuner i landet med flest private plejehjemspladser pr. indbygger. Her er 200 ud af 900 pladser er private.

Nordstjernen huser i dag 25 beboere. Men inden længe går de i gang med at udvide plejehjemmet til 31 lejligheder.

Godt halvdelen af de 1005 danskere, der er blevet spurgt i undersøgelsen, har ikke taget stilling til, om de foretrækker et privat eller friplejehjem.

02:52 Luk video