Ældre får virtuel medicin-hjælp

Sygeplejerskens vejledning overtaget af elektronik i Viborg Kommune

Hjemmesygeplejersken er blevet afløst af blandt dette apparat så John Helmer Jensen fra Viborg selv kan måle sit blodsukker.
Hjemmesygeplejersken er blevet afløst af blandt dette apparat så John Helmer Jensen fra Viborg selv kan måle sit blodsukker.

Før var det hjemmesygeplejersken der, flere gange om dagen, ringede på døren, når John Helmer Jensen fra Stoholm skulle have råd og vejledning om sin medicin.

Nu har elektronikken taget over. I stedet for fysiske besøg fra kommunens sundhedspersonale, bliver  den 73-årige pensionist guidet til at tage medicinen via en direkte forbindelse på computer-skærmen..

Lynhurtig respons

- Hvis der sker noget, og jeg f.eks. skulle få krampe. Kan jeg lynhurtig få fat på dem, i stedet for at skulle ringe på mit kaldeapperat, siger John Helmer Jensen.

Han lider af sukkersyge, og har i den forbindelse brug for mange dagelige målinger af sit blodsukker. Det klarer han nu selv elektronisk, og kontrollerer det sammen med hjemmesygeplejersken via skærmen,

- Det er en stor tryghed i det daglige, det er helt sikkert. Jeg får dog stadig besøg af hjemmeplejen om morgenen, hvor jeg bliver vasket og kommer i tøjet, fortæller pensionisten, der klarer resten af dagen selv.

Indenfor de seneste år har 500 borgere i Viborg Kommune fået en skærm magen til John Helmer Jensen. Dermed er kommunen i front når det handler om at anvende telemedicin praktisk i ældreplejen.

-  Ved at investere i den her form for velfærdsteknologi, kan vi give borgerene et hurtigere og bedre svar på de spørgsmål de har, når det drejer sig om medicin og behandling, siger formanden for kommunens ældre- og sundhedsudvalg, Mette Nielsen.

Det giver, ifølge formanden også en bedre udnyttelse af "de varme hænder" i Viborg Kommune.

Ensomme ældre

- Vi kan bedre prioritere de menneskelige ressourcer og dirigere dem derhen, hvor der er særlig brug for pleje og omsorg, siger Mette Nielsen.

Og på spørgsmålet om de ældre i Viborg Kommune bliver mere isolerede og ensomme, når den fysiske kontakt med hjemmesygeplejersken erstattes af en computer, svarer udvalgsformanden.

- Hvis der er ældre der føler sig ensomme på den her baggrund, så må vi have kigget på det. Men så tænker jeg, at de skal have en anden form for hjælp, nemlig noget omsorg, slutter hun.

Viborg Kommune regner med at udvide brugen af virtuel hjemme- og sygepleje de kommende år. 

2:20
Mange ældre i Viborg får ikke længere så tit besøg af hjemmesygeplejersken. Nu får de hjælp via en skærm.