Ældre er i stigende grad plaget af tricktyverier

Midt- og Vestjylland har i efteråret været hårdt ramt af tricktyverier.

90-årige Ebba Nielsen fra Viborg blev i november udsat for tricktyveri for anden gang. Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Senest i sidste uge blev en 93-årig snydt af tyve, der udgav sig for at være fra hjemmeplejen. Og det er langt fra første gang, det sker i år. Specielt i efteråret har Midt- og Vestjylland været ramt af det, politiet kalder tricktyveri i hjemmet. Der har været 52 tilfælde i hele landsdelen. Alene fra august til oktober er 10 af tilfældene sket i Viborg.

- Det er selvfølgelig for mange. Tricktyverier er tilbagevendende - de popper op i en periode, og så forsvinder det igen, siger Henrik Thomassen, politikommissær hos Viborg Politi.

Den 11. november blev 90-årige Ebba Nissen fra Viborg overrasket af en fremmed kvinde i egen stue for anden gang. Hun påstod, hun kom fra hjemmeplejen. Og var kommet ind, fordi døren ikke var låst. 

Mens en fremmed kvinde distraherede hende i stuen, havde en anden person listet sig ud på badeværelset. Her tog personen Ebba Nielsens kæresteeje, nemlig hendes vielsesring. Nu er hun nødt til at låse døren.

- Det bliver man da ensom af. Det gør man, når døren skal være lukket. Man må ikke være godtroende og tro, at alle mennesker kommer i en god vilje, siger Ebba Nielsen.

Gør hvad de for at hjælpe

Men det er ikke meget, politiet kan stille op.

- Vi kan ikke gøre så meget andet end at advare og komme med gode råd til de ældre, siger Henrik Thomassen.

Hjemmeplejen har på fornemmelsen, at tyvene aflurer deres arbejdsgange for at slå til de rigtige steder. De gør, hvad de kan med egne nøglesystemer og identitetskort.

- Det er ikke særlig rart. Jeg bliver også utryg ved det, lige så vel som borgerne gør og kigger mig da lige en ekstra gang over skuldrene, siger Helena Damgaard Hansen, social- og sundhedsassistent i Viborg Kommune.

Tallene for Midt- og Vestjyllands Politikreds

I august var der 10 tricktyverier i Midt- og Vestjylland. Seks af dem var i Viborg. 

I september var der 11 tricktyverier, hvoraf fire af dem var i Skive.

I oktober var der 13 tricktyverier. Tre af dem var i Viborg, hvor der var flest.

I november var der 5 tricktyverier. Tre af dem var i Herning.

I december har der ind til nu været 4 tricktyverier, hvoraf tre af dem var i Silkeborg.