Ægtepar skifter hverdagen ud med seks måneder på Middelhavet

Lone og Søren Antonsen har taget hul på deres store drøm - seks måneders sejlads på Middelhavet. TV MIDTVEST var med, da de tog afsked og lettede anker.

I flere år har de drømt om det. Nu har Lone og Søren Antonsen taget hul på deres helt store drøm - seks måneders sejlads på Middelhavet.
I flere år har de drømt om det. Nu har Lone og Søren Antonsen taget hul på deres helt store drøm - seks måneders sejlads på Middelhavet.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Mange leger med tanken om at rive teltpælene op, sige farvel til hverdagen og drage ud i verden på eventyr. For de fleste bliver det ved tanken, og sådan så det også ud for 53-årige Lone og 55-årige Søren Antonsen fra Hjerm, men så besluttede de at gøre noget ved deres drøm. 

De har brugt en stor del af deres liv sammen på sejlads, og i flere år havde de snakket om, at det kunne være spændende at stikke afsted på en længere tur end de 'sædvanlige' fire uger i sommerferien. Planerne og drømmene har dog altid været noget, der lå langt ude i fremtiden.

Det er nu

Nu har parret nået en alder, hvor livet har vist dem sin barske side.

- Vi har da venner og bekendte, som bliver syge og dør. Og det gør da også, at man tænker, at hvis man skal nå det, så skal det være nu. Det er jo ikke sikkert, at vi når det ellers, siger Lone.

De har da også selv fået sygdom tæt ind på livet, og det har kun været med til at sætte skub i deres rejseplaner.

- Jeg har slidgigt i ryggen, som lammer mit højre ben sommetider. Og jeg ved ikke, hvilken vej det går. Jeg har fået at vide, at når jeg ikke kan holde ud til at have ondt i benet længere, så kan jeg blive opereret i ryggen, men der er en vis risiko for, hvordan det går, siger Søren og bliver suppleret af sin kone.

- Den risiko turde vi ikke tage. Vi håber selvfølgelig, at det går godt til den tid, hvor han skal opereres, men vi ved det jo ikke. Vi ved jo heller ikke med din førlighed, du mister jo nogle gange førligheden og følelsen i benet og kan ikke styre den, så det er nu.

Derfor satte de gang i planlægningen, og nu har de netop taget hul på deres livs rejse - seks måneders sejlads i Middelhavet.

Lone og Sørens foreløbige rute. Målet er at nå til Parga i Grækenland i august for at besøge den yngste søn, men derefter er kalenderen tom med plads til spontane idéer.
Lone og Sørens foreløbige rute. Målet er at nå til Parga i Grækenland i august for at besøge den yngste søn, men derefter er kalenderen tom med plads til spontane idéer.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Det handler om prioritering

Forud for rejsen har Søren solgt sin virksomhed og Lone har fået orlov fra sit job som daginstitutionsleder. Derudover har de lejet deres hus ud på ubestemt tid. Frem til afrejsen har de boet i deres sommerhus, og generelt har de sørget for at have så få omkostninger som muligt, mens de er afsted.

Sommerhuset er blevet deres faste base, efter huset er blevet lejet ud.
Sommerhuset er blevet deres faste base, efter huset er blevet lejet ud.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Men faktisk er det slet ikke så stor en økonomisk mundfuld at tage afsted, som man måske skulle tro, mener de.

- De fleste er ikke klar over, hvor billigt der er at sejle. Hvis du ikke skal afdrage på bilen, huset og på en masse andre ting, men kun skal bruge penge på det, du skal spise, så er det begrænset, hvor mange penge det er hver måned, siger Søren, og bliver suppleret af Lone.

- Hvis du skal afdrage 7.000 kroner hver måned på en bil og køber designermøbler, som du skal afdrage på, så har du ikke råd til det. Men hvis man lever og synes, at det er fint med en sofa, der ikke er så dyr, så vil jeg vove den påstand, at det har alle lønmodtagere råd til. Jeg er trods alt lønmodtager. Det kan godt være, at Søren har haft et firma, men det har jo ikke været en økonomisk gazelle-butik, vel? Det er bare et ganske almindeligt håndværkerfirma.

Ikke risikofrit

Ud over økonomien er der også en anden, måske endnu vigtigere ting, som de har tænkt meget over. Sikkerheden ombord på båden.

- Der er en risiko ved alting. Men vi har tiden til at sejle. Vi skal ikke ud og forcere noget hårdt eller dårligt vejr. Og kommer vi i dårligt vejr, så har vi livliner, og vi har den bedste redningsflåde, man kan købe for penge, så jeg er ikke bange for, at der skulle ske noget, fortæller Søren.

Men derfor har de alligevel måtte kigge på hinanden, snakke om og forholde sig til, at der er en risiko forbundet med deres eventyr.

- Selvfølgelig har vi snakket om, at hvis en af os dratter om ude i Biscayen med en blodprop, så er det sådan, det er. Det kan vi ikke gøre noget ved. Altså, der kan ikke komme nogen og hente os. Så man er bare nødt til at sige, at det er den risiko, du tager, siger Lone.

Forud for rejsen har parret investeret i alverdens redningsudstyr. Blandt andet nye redningsveste.
Forud for rejsen har parret investeret i alverdens redningsudstyr. Blandt andet nye redningsveste.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Den eneste sikkerhedsforanstaltning, de bevidst har fravalgt at have med, er en hjertestarter.

- Det kan ikke betale sig at have en hjertestarter med, hvis man nu bliver dårlig. Der kan alligevel ikke komme nogen og hente os. Og der er ingen af os, der gider ende som en grøntsag. Så må det hellere bare være slut prut, siger Lone.

Et svært 'på gensyn'

Det er kun Lone og Søren, der er fast mandskab på båden de næste seks måneder, men de kommer de dog ikke til at være helt alene hele tiden.

Deres tre børn, Alexander, Frederikke og Sebastian, kommer på besøg og sejler med undervejs. Derudover får de også selskab af venner og andre familiemedlemmer, som skiftevis sejler med.

- Jeg hørte en gang fra nogen, der havde været ude at rejse i tre måneder, at dét, de savnede, var deres familie og deres børn. Der tænker jeg, at vi har gjort det bedre, for de kommer jo bare. Der går jo sådan set ikke en måned, hvor vi ikke har nogen med ombord, fortæller Lone.

Selvom der altså ikke går lang tid, inden de ser børnene igen, så var farvellet på havnen i Struer alligevel noget, som Lone og Søren forudså ville blive svært, da TV MIDTVEST fangede dem til en snak inden afrejsen.

- Det bliver da svært. Men jeg glæder mig også til det, for det bliver også fedt at få lov til at sige farvel og sejle afsted på et eventyr. Vi gør jo noget af det, som vi ved, at mange af dem, der står inde på kajen også gerne vil. Men det bliver svært at sige farvel til børnene og vores forældre. Og vennerne, siger Lone.

Børnene, Frederikke (4. fra venstre) og Sebastian (1. fra højre), kommer og besøger forældrene undervejs. Den sidste søn, Alexander, er allerede i Grækenland.
Børnene, Frederikke (4. fra venstre) og Sebastian (1. fra højre), kommer og besøger forældrene undervejs. Den sidste søn, Alexander, er allerede i Grækenland.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

- Jeg tror også, at det bliver specielt. Men det er ikke rigtig gået op for mig endnu, at det er nu, vi skal afsted, fortæller Søren.

HERUNDER KAN DU FÅ EN SNIGPREMIERE PÅ INDSLAGET, HVOR LONE OG SØREN STÆVNER UD OG TAGER HUL PÅ DERES DRØM.

4:09
Lone og Søren stævner ud og tager hul på deres helt store drøm.

God start

Det er snart fire uger siden, at TV MIDTVEST var med, da Lone og Søren, omgivet af familie og venner, stævnede ud fra Struer Havn og tog hul på deres livs eventyr. De er derfor allerede kommet et godt stykke ned i Europa.

Lige nu er de i Amsterdam, hvor de snart får deres første besøg, når den ældste søn og svigerdatter hopper ombord og sejler med i nogle dage.

Selvom de første uger har budt på køligt vejr, så nyder de turen.

'Efter et par dage i Amsterdam sejler vi videre af kanalerne mod Belgien og ud i den engelske kanal, så vi er godt på vej. Vi nyder livet i fulde drag,' lyder det fra Lone i en SMS.