Advokat: Moren er alvorligt psykisk syg

Advokaten til familien Ozbake kæmper for at få humanitær opholdstilladelse til familien. Hun mener, moren er alt for syg til at kunne udvises.

ozbake
Foto: Privatfoto

Marianne Vølund, der er advokat for familien Ozbake, mener at moren i familien Ozbake er så alvorligt psykisk syg, at familien bør få humanitær opholdstilladelse. Det siger hun efter, det netop er kommet frem, at moren i dag har forsøgt at begå selvmord.

- Der er aldrig taget stilling til, hvor syg hun egentlig er. Og jeg mener, at der fremgår af de lægelige agter, at hun er så alvorligt psykisk syg, at man bør give udsættelse på udrejsefristen og behandle sagen. Og jeg mener også, at de bør få en humanitær opholdstilladelse, siger Marianne Vølund.

Marianne Vølund har nu overtaget sagen fra de tidligere advokater, og hun peger på, at familiens sag i første omgang blev afvist fordi, der i første omgang ikke blev sendt nok oplysninger ind, hvilket gjorde, at ministeriet ikke fik svar på en række spørgsmål.

Der er aldrig taget stilling til, hvor syg hun egentlig er. 

Marianne Vølund sendte i går en an ansøgning til udlændinge- og integrationsministeriet om genoptagelse af den humanitære opholdstilladelse. Ministeriet har i dag kigget på sagen, men både Marianne Vølund og familien venter stadig i uvished om fremtiden.

- Jeg sidder og venter på, at de forhåbentligt ringer tilbage på og siger, at de udsætter udrejsefristen, så familien har lov til at være i landet , mens de behandler sagen, siger hun.

Marianne Vølund har desuden sendt en ansøgning om opholdstilladelse af særlige på baggrund af børnenes tarv, men hun har ikke kunnet få fat på udlændingestyrelsen.

Det var meningen, at den afghanske familie Ozbake fra Hanstholm Asylcenter skulle flyttes til et udslusningscenter fredag inden en udvisning af Danmark. Sådan lød afgørelsen nemlig efter tre et halvt års sagsbehandling. 

Flytningen til udslusningscenteret er midlertidigt udsat efter moren har forsøgt at begå selvmord. Ambulancen hentede moren på asylcenteret fredag morgen, og familien har siden opholdt sig på sygehuset, hvor hun er ved at blive undersøgt nærmere.  

Selvmord som løsning

Marianne Vølund har stor erfaring med asylsager, og hun fortæller, at Specielt i sager, hvor en eller flere er psykisk syge, kan de udviste asylansøgere blive så desperate, at selvmord kan virke som den eneste løsning.

- Det er tanken om at skulle tilbage til Afghanistan, der gør, at hun går helt i panik. Jeg kan godt forstå moren i denne her sag. Hun er meget syg, Og det er hun blandt andet på baggrund af traumer helt tilbage fra hendes barndom i Afghanistan. Hun har jo ikke været i Afghanistan siden hun var barn, understreger advokaten.

Moren er født i Afghanistan, men flygtede voksede som barn op i Iran. Det er  også i Iran, at hun sammen med sin mand har fået familien tre børn på  syv, 10 og 19 år.