Advarer om farlig plante i hø

Der kan gemme sig rester fra en giftig plante i hø til fodring af heste. Sådan lyder advarslen fra en dyrlæge til hesteejere.

2:06
To heste fra Thy er døde efter at have spist den giftige plante engbrandbæger.

Bent Odde har tre heste tilbage i sin fold i Skinnerup. Der plejede at gå fem, men to af dem er døde, fordi de pludselig blev så syge, at de måtte aflives. 

- Det har virkelig ikke været særligt sjovt. Jeg har ingen børn, så det her var lidt som at miste mine børn. Det var jo mine børn, siger en knust Bent Odde. 

Sygdommen udviklede sig ekstremt hurtigt. Hestene fik feber, pulsen var alt for høj, og de havde svært ved at trække vejret.

-  Det er et voldsomt forløb, som jeg i mine 30 år som hestedyrlæge ikke har set nogensinde før, så jeg er lidt oprevet over, hvad det er, vi har at gøre med her, siger Gunnar Yde, som er dyrlæge ved Hestepraksis Nordvest.

Stammer fra almindelig plante

Han frygtede en overgang, at der var tale om den smitsomme sygdom miltbrand. Men en vævsprøve fra de døde heste afslørede, at synderen er en gul plante kaldet engbrandbæger. Den kan man lige nu se over alt i landskabet.

- Det er påvist, at det med næsten 100 % sikkerhed skyldes et giftstof, som er i engbrandbægeren. Den måde, den forgiftede lever ser ud på, gør, at vi med sikkerhed ved, at det er årsagen, konstaterer dyrlægen.

Pas på høet

Bent Odde er sikker på, at planten ikke findes i hans fold. Han og dyrlægen mener derfor, at hestene har fået den giftige plante via høet.

- Folk skal virkelig holde godt øje med, hvad de fodrer deres heste med, siger Bent Odde. 

- Og det betyder, at man som hesteejer skal være sikker på, at det hø, man får, ikke kommer fra en mark, hvor der har været brandbæger, siger dyrlæge Gunnar Yde.