9 ud af 10 kræftforløb skal holde tidsplanen

Regionerne skal sætte ind med handlingsplaner for at behandle flere kræftpatienter til tiden, mener Bent Hansen.

Der er god plads til forbedring rundt om i regionerne, når kun syv ud af 10 kræftpatienter blev behandlet til tiden i 2013.

For virkeligheden burde være, at ni ud af 10 patienter kom igennem systemet inden for tidsrammerne, erkender formanden for Danske Regioner, Bent Hansen.

- Vi skal presse på i alle regioner for at komme højere op end de 72 procent, der er behandlet til tiden, siger Bent Hansen, der er regionsrådsformand i Region Midtjylland, til Ritzau

- Succeskriteriet er at nærme sig 90 procent. Man kommer jo aldrig op på 100 procent, fordi mange patienter har flere sygdomme, og dermed kan man ikke gennemføre sådan et regelret behandlingsforløb, tilføjer han.

Ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut blev 72 procent af behandlingsforløbene for kræftpatienter i 2013 gennemført til tiden. Mere end hver fjerde patient fik altså ikke behandling hurtigt nok, og det kan have store konsekvenser for den enkelte patient, erkender Bent Hansen.

- Hvis der er voldsomme overskridelser, så er det klart, at der er nogle patienter, der ikke får det ideelle behandlingsforløb, og dermed måske ikke kommer igennem kræftsygdommen så hurtigt, som man kunne håbe, siger han. Men regionerne er pressede, lyder forklaringen fra Bent Hansen.

- Der har været en langt større stigning i antallet af kræftpatienter end forventet, og det betyder, at vores afdelinger er presset til at gøre det bedre for flere. Derfor er der nogen steder blevet for lange ventetider, siger formanden for Danske Regioner. Det skyldes også, at man i nogle regioner har svært ved at få rekrutteret specialister nok, forklarer han. Han vil nu have regionerne til at gøre noget ved problemerne.

/ritzau/