88-årig arbejder stadig: Arkitektur er min gravsten

Hans strejf får de fleste til at stoppe op og kigge en ekstra gang. 88-årige Anton Christensen har ingen planer om at lægge blyanten på hylden.

Han fylder 90 år om ikke så længe. Alligevel har Anton Christensen ingen planer om at lægge tegnepennen på hylden.
Han fylder 90 år om ikke så længe. Alligevel har Anton Christensen ingen planer om at lægge tegnepennen på hylden.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Dåbsattesten er lidt falmet - og 90 års fødselsdagen er lige om hjørnet. Men det er arkitekt Anton Christensen fra Herning ligeglad med. Han tegner unikke bygninger, så længe han kan.

Hele sit liv har arkitekt Anton Christensen tegnet særlige bygninger i og omkring Herning. Han er langt fra ligesom som alle andre arkitekter. Han bruger ikke computer til at tegne, men holder sig til de teknikker, han kender. 

Huset her i Gødstrup er en af Antons absolutte stoltheder. Huset er tegnet til erhvervsmanden Allan Witt. Den unikke bygning har udsigt til søen fra alle rum.
Huset her i Gødstrup er en af Antons absolutte stoltheder. Huset er tegnet til erhvervsmanden Allan Witt. Den unikke bygning har udsigt til søen fra alle rum.
Foto: Hans Vittarp

- Det tager lang tid for mig at lære at tegne på computeren. Det er meget hurtigere at tegne det op i hånden, og det har jeg valgt at køre videre med. Det er med lineal og trekant, tyk og tynd blyant. Mine kunder må klare sig med det her, og det tror jeg egentlig også, de er godt tjent med, siger Anton Christensen.

2:25
Kom med på en rundtur, hvor Anton Christensen viser nogle af sine allerstørste projekter frem.

”Jeg vil ikke være afhængig af en retvinkel”

Herningenseren begyndte i sin tid med at tegne huse i helt normale størrelser. Men det var ikke arkitekt, han blev uddannet til i første omgang.

- Jeg blev tømrer, for jeg kunne godt lide at slå søm i, siger Anton Christensen.

Senere blev han konstruktør, og søgte ind på akademiet. Men det var en sej kamp at komme ind, og første gang dumpede han. Anden gang gik det noget bedre.

- Min underviser kom ud og sagde, Christensen, det gik lige. Og mere havde jeg jo ikke brug for, siger Anton Christensen. 

For 50 år siden tegnede Anton Christensen den særprægede svømmehal i Herning.
For 50 år siden tegnede Anton Christensen den særprægede svømmehal i Herning.
Foto: Hans Vittarp

Siden har den kreative arkitekt ikke set sig tilbage. Hans arbejde har været hans passion – ét benspænd har han dog givet sig selv gennem alle årene.

- Jeg vil ikke være afhængig af en retvinkel. Jeg kører med mange skævheder i mit byggeri, siger Anton Christensen.

Anton Christensen er en mand, som sætter sine streger, som han vil. Den 88-årige arkitekt fra Herning har i den grad sat sit præg på arkitekturen i Herning. For 50 år siden tegnede han eksempelvis byens svømmehal. Og også dengang var han til skæve vinkler.

- Jeg skal ikke have en gravsten, så det her står i stedet for. Det er min evighed, siger Anton Christensen.

Behøver ikke at gøre reklame

52 trappetrin oppe, bor Anton Christensen i sin lejlighed på tredje sal midt i Herning. Her kan han kigge ud over byens hustage og fundere over, hvor mange af dem han selv har tegnet. Men det er sjældent, han har tid. De fleste timer i døgnet siddet Anton Christensen nemlig foran sit skrivebord og arbejder.

- Jeg ved jo, at hvis jeg siger stop nu, så skal jeg sidde i en lænestol og se fjernsyn. Det gør jeg også engang imellem, men jeg sidder jo ikke ret længe, før jeg flytter mig ind til mit tegnebord, siger Anton Christensen.

Anton Christensen på kvisten reklamerer aldrig. Men kunderne finder vej til hans hyggelige hybel alligevel. Ved hans lille, runde køkkenbord er mange byggeideer født.

- Jeg har altid gået og kigget på hans byggerier og følt det inspirerende. Men jeg tænkte, at sådan en lille mand som mig kan ikke gafle sådan en stor arkitekt. Men Antons huse er både beboelige og brugelige samtidig med at de er flotte, siger John Byriel Elmholdt, der er en af arkitektens kunder fra Herning.

Lige nu er arkitekten ved at lægge sidste hånd på endnu en villa ved Gødstrup Sø. 

9:03