83 millioner i krisestøtte til landmændene

EU kommer med 83 millioner kroner i krisestøtte til dansk landbrug. Nu er fødevareminister Eva Kjer Hansen klar med fordelingen af pengene.

090715_Landbrug.jpg

Det bliver mælkebønderne, der får langt den største del af den økonomiske krisehjælp, som EU i september valgte at række ud til medlemslandenes landbrug. Det skriver Landbrugsavisen.

60 millioner kroner får de danske mælkebønder i støtte. De får altså langt størstedelen af de 83 millioner kroner, som EU sender i støttekroner til Danmark.

Det er ministerens beslutning, at mælkebønderne får mest hjælp, da de er hårdest ramt, lyder det.

Med 3500 besætninger over hele landet, betyder det, at hver mælkebonde i gennemsnit får 17.000 kroner i støtte. Men den enkelte støtte vil variere, da pengene fordeles efter, hvor meget mælk den enkelte har produceret i en udvalgt periode.

Øvrig støtte gennem lettere afgifter

Ministeren har der udover sat 20 millioner kroner af til, at øvrige husdyrproducenter; svin, får geder og kødkvæg, slipper for at betale afgift til dyrevelfærdskontrol i 2016.

Afgiften dækkes derved med 20 millioner kroner fra EU. En udregning, som Landbrug og Fødevarer har lavet sammen med Fødevareministeriet.

- Pengene løser ikke producenternes problemer, men de er en lille likviditetsindsprøjtning, siger Eva Kjer Hansen til Landbrugsavisen.

EU giver 3,1 milliarder kroner i støtte

Det var i september, at EU landbrugsministre blev enige om at sende støttepenge til medlemslandene. I alt uddeler EU 420 millioner euro eller 3.129 millioner danske kroner.

Argumentet for krisestøtten er Ruslands embargo mod vestlige fødevarer.

Ikke national fordobling i støtte

Den danske regering har muligheden for selv at poste 83 millioner kroner ekstra i støtte, men det har politikerne fravalgt.

De vil ikke nationalisere landbruget på ny, som vil forvride konkurrencen i forhold til det øvrige EU.

- På den lange bane skal vi have bragt danske landmænd ud af krisen ved at forbedre deres konkurrenceevne og åbne adgang til flere markeder, siger Eva Kjer Hansen.