62 kirker risikerer lukning

Kirkeminister Manu Sareen overvejer at lukke en række små kirker i hele Danmark, der har et medlemstal på under 200 borgere. 62 af kirkerne ligger i Midt- og Vestjylland

I alt er der 204 sogne i Danmark, der har under 200 folkekirkemedlemmer. Flest er der i Thisted, Morsø og Skive Kommuner.

Det viser en opgørelse, som Kristeligt Dagblad har lavet.

I Thisted Kommune er der 19 sogne, som kirkeministeren mener er "for små". I Morsø Kommune er der 13 sogne, og i Skive Kommune er der 11 sogne.

Kirkeminister: Ingen er tjent med en tom kirke

For to uger siden offentliggjorde kulturminister Marianne Jelved, at seks kirker i København skal lukkes.

I den forbindelse satte kirkeminister Manu Sareen yderligere 200 kirker i hele Danmark til debat:

- Vi kan se, at der i nogle sogne kun er 200 medlemmer til en kirke, og ingen er tjent med tomme kirker. Jeg kan ikke komme med et præcist tal på, hvor mange kirker, der skal tages helt eller delvist ud af drift. Men der er i hvertfald 200 kirker, der skal vurderes, sagde Manu Sareen den 13. september.

Trætte af talgymnastik

Susan Aaen, der er provst i Salling Provsti og præst i to kirker med hver omkring 150 medlemmer, er ikke begejstret for kirkeministerens udmelding.

- Engang imellem kan menighedsrådene være lidt trætte af talgymnastik i stedet for et fokus på aktivitetsniveauet, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Hun nævner, at fremmødet i små landkirker ofte ligger langt højere end i bykirker, hvis man ser på, hvor stor en procentdel af sognebørnene, der går i kirke.

----------

Oversigt: Sogne i fare for lukning

Thisted Kommune: Gettrup, Grurup, Harring, Hassing, Helligsø, Hjardemål, Hørsted, Jannerup, Kallerup, Kåstrup, Lodbjerg, Nørhå, Stenbjerg, Thorsted, Vester Vandet, Vigsø, Visby, Ørum og Øster Vandet

Morsø Kommune: Agerø, Alsted, Bjergby, Blidstrup, Ejerslev, Elsø, Jørsby, Ljørslev, Mollerup, Rakkeby, Skallerup, Tæbring og Vester Assels

Skive Kommune: Brøndum, Dølby, Grønning, Hindborg, Lundø, Otting, Sæby, Vejlby, Vile, Volling og Ørum

Viborg Kommune: Bigum, Gammelstrup, Kvols, Nørre Vinge, Pederstrup og Resen

Lemvig Kommune: Dybe, Engbjerg, Ferring, Hygum og Trans

Holstebro Kommune: Gørding, Madum og Sir

Herning Kommune: Grove og Tiphede

Ikast-Brande Kommune: Skærlund

Ringkøbing-Skjern Kommune: Gammel

Struer Kommune: Venø

----------

(Arkivfoto)