55 millioner til middelalderhistorie i Viborg

I et storstilet projekt på 55 millioner kroner skal naturen og fem historiske attraktioner ved Hald i Viborg forenes.

defemhalder.jpg
Foto: Viborg Kommune

Tre borge og to herregårde i Hald ved Viborg skal op i museum-verdenens superliga. I et storstilet projekt skal naturen og de fem historiske attraktioner i området forenes.

- Det er jo en fornemmelse af glæde og stolthed på baggrund af mange års arbejde. Vi er langt fra i mål med præcis, hvordan det skal være, men vi har et rigtig, rigtig godt grundlag, siger skovridder Peter Brostrøm.

Størstedelen af de 55 millioner kommer fra A.P. Møller Fonden, som bidrager med 50 millioner kroner. Viborg Kommune står for de resterende fem. Formidling skal ske gennem en udsigtsplatform i tårnhøjde, en vindebro i massiv eg og en landskabspark.

800 års danmarkshistorie

Det er noget af en opgave der venter. 800 års danmarkshistorie skal præsenteres for de besøgende, og det skal arkitektfirmaet Erik Brandt Dam løse.

- Kernen i vores projekt er at arbejde med formidling og få gjort nogle af de historier tydelige, som ikke er særligt tydelige i dag, siger Erik Brandt Dam, der er rådgiver for arkitektfirmaet, der har vundet konkurrencen om projektet.

- De fem Hald’er forener fantastisk natur og unik historie, hvor man kan opleve 800 års historie på en gåtur. Vinderforslaget er præget af overskud både i hovedfortællingen om, hvad der gør området enestående i Danmarks udvikling, og i et stort antal sidefortællinger om begivenheder og personer, som hentes ud af historiens mørke, siger Peter Ilsøe, direktør for Naturstyrelsen.

Planen er, at det hele står færdigt inden 2020.