50 syge af kyllingekød - pas på madbakterier i varmen

Husk også køkkenhygiejnen i sommervarmen, så undgår man dårlig mave, lyder opfordring fra Fødevarestyrelsen.

Hedebølge betyder, at man skal være mere omhyggelig med sin omgang med fødevarer.
Hedebølge betyder, at man skal være mere omhyggelig med sin omgang med fødevarer.
Foto: Niels Meilvang / Ritzau Scanpix

Når hedebølgen rammer Danmark i de kommende dage, er det ikke kun borgerne, den påvirker. Det er også bakterierne.

Derfor opfordrer Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen til, at de danske forbrugere passer på madbakterierne i sommervarmen.

- Vi ser mange campylobacter-bakterier om sommeren, fordi de trives godt i varmen, siger Steen Ethelberg, der er seniorforsker og epidemiolog ved Statens Serum Institut.

Senest er 50 forbrugere blevet syge af madbakterien campylobacter. DNA-analyser tyder ifølge Statens Serum Institut på, at smitten stammer fra dansk kyllingekød.

Særlig opmærksomhed kræves

Ethelberg opfordrer derfor til, at man som forbruger skal være særlig opmærksom på køkkenhygiejnen, holde sit mad afkølet, gennemstege kødet og holde råt kød adskilt fra færdig mad - også ved grillen.

- Når man griller, er det vigtigt at tænke på, at kyllingefileterne eller pølserne, når det har været på grillen, ikke skal tilbage på den samme tallerken, hvor der lægger kyllingekødsaft.

- Det kan godt være vanskeligt, når man står udendørs og ikke kan vaske op. Men man tage et par ekstra tallerkener med, siger Steen Ethelberg.

Bakterien campylobacter er den fødevarebakterie, som flest mennesker bliver syge af i Danmark. Hvert år registreret cirka 4500 syge på grund af bakterien.

Kraftig diarre, ondt i maven, kvalme og eventuel feber er symptomerne på, at man er blevet ramt af campylobacter-forgiftning.