5 grunde til at tage cykelhjelmen på

Hvad siger forskningen på området egentlig? Bliv klogere her.

Der er flere gode grunde til at tage hjelmen på, når man cykler.
Der er flere gode grunde til at tage hjelmen på, når man cykler.
Foto: Colourbox

Det er ikke lovpligtigt i dag. Men 56 procent af danskerne vil nu gøre det til en kriminel handling at køre uden cykelhjelm. Det viser en meningsmåling, YouGov har lavet for Søndagsavisen. Men cyklistforbundet og Rådet for Sikker Trafik er imod at gøre det ulovligt at cykle uden cykelhjem. De peger blandt andet på, at flere og flere allerede bruger cykelhjelm, og at færre kommer til skade. 

Men hvad er der egentlig af gode grunde til at bære hjelm? Se en række grunde herunder. 

Det er bevist: Cykelhjelm forebygger hjerneskader
Risikoen for at få en moderat eller svær hjerneskade i forbindelse med et trafikuheld på cykel falder med mellem 63 og 88 procent, hvis man som cyklist har haft sin hjelm på. Det fastlog en artikel i Ugeskrift for Læger sidste år, der bød på følgende formulering:  Argumenterne mod brug af cykelhjelm holder ikke

Artiklen var skabt på baggrund af en gennemgang af flere internationale studier, heriblandt en svensk undersøgelse. 

Det kan betyde forskellen på liv og død
Så direkte lyder det i en konklusion fra Havarikommissionen: ”Cykelhjelme kan reducere skader på hovedet og i enkelte tilfælde betyde forskellen på liv og død.”
Derfor anbefaler Cyklistforbundet også hjelm. Det samme gør Rådet for sikker trafik

Cyklister er mere udsatte i trafikken
Trafikanterne, der cykler kommer oftere til skade. I forhold til andre transportformer er cyklisterne overrepræsenterede på skadestuerne, skriver Cyklistforbundet i rækken af argumenter for at bære hjelm. 

Du er beskyttet mod elementerne
Til et vist punkt kan en cykelhjelm beskytte mod sol, sne, regn og kulde, mener livsstilsmediet Stayclassy, der oplister en række grunde til at bære hjelm
"En cykelhjelm kan altså være ligefrem behagelig at have på, når der skal trædes pedaler en iskold morgen," lyder det. 

Der findes nydelige hjelme
Samme modebevidste medie pointerer, at det er muligt ikke at ligne en idiot, når man har en cykelhjelm på hovedet. "Den helt store årsag til mange folk nægter at bruge cykelhjelm skyldes det, at folk er bange for at ligne en nørd. Dog laves der faktisk mange ganske nydelige cykelhjelme, som endda kan have en komplementerende og positiv effekt," skriver Stayclassy. 

TV MIDTVESTs Facebookside er der endnu flere gode argumenter for at bære hjelm: