46 lokale svinebesætninger på MRSA-liste

Hjemmeside har nu fået aktindsigt i liste over smittede svinebesætninger. - En underlig mistænkeliggørelse, siger Martin Merrild.

SvinMedicin.jpg

Efter længere tids nølen har myndighederne nu offentliggjort listen over danske svinebesætninger, der fra 2011 til 2014 blev konstateret smittede med MRSA-bakterien.

46 midt- og vestjyske svinebesætninger er med på listen, som offentliggøres af de to journalister bag hjemmesiden  Investigative Reporting Denmark, Kjeld Hansen og Nils Mulvad.

Listen indeholder navnene på 181 besætninger, der enten producerer smågrise til videresalg eller slagtesvin.  Det svarer ifølge hjemmesiden til, at MRSA-smitten blev fundet i 68 procent af de undersøgte besætninger.

MRSA er ifølge Sundhedsstyrelsen en særlig type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika. Smitten er især farlig for personer, der i forvejen er svækkede og for eksempel har lavt immunforsvar. Smitten rammer typisk personer, der arbejder med levende svin.

Ifølge Ivestigative Reporting Denmark er fem danskere døde af svine-MRSA. 

Journalisterne skriver på deres hjemmeside, at den offentliggjorte liste kan bruges af personer, der søger arbejde i svineproduktionen, eller af landmænd, der søger MRSA-frie avlsdyr.

Jeg kan ikke se, hvad omverdenen skal bruge de oplysninger til.

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, betegner over for tvmidtvest.dk offentliggørelsen af listen som en "underlig mistænkeliggørelse" af de pågældende landmænd.

- Jeg kan ikke se, hvad omverdenen skal bruge de oplysninger til. Hvis jeg selv skulle besøge en af de stalde, ville jeg gøre som ved besøg i alle andre stalde - nemlig sørge for ganske almindelig hygiejne, siger han.

Merrild noterer sig også, at der er tale om gamle tal.

- Vi ved, at husdyr-MRSA kommer og går, så det her er kun med til at skabe myter. Og hvorfor er det kun svineproduktionen man går efter. Vi kender ikke omfanget, men ved, at det også findes i for eksempel heste og mink. Når man beskæftiger sig med dyr, er det vigtigste, at man tænker sig godt om, og overholder de almindelige hygiejneregler, siger han.

Den offentliggjorte liste stammer fra en undersøgelse, som skulle kortlægge omfanget af MRSA-smitten. Merrild fortæller, at landmændene frivilligt deltog i undersøgelsen, og derfor mener han ikke, at det er fair, at de nu "skal hænges ud". Det er også forklaringen på, at landbruget har forsøgt at forhindre offentliggørelsen.

Eksternt link - se listen her