Nyt vådområde på Mors: 418 hektar i dyrenes tegn

Et nyt vådområde på Mors skal sikre bedre fiskebestand og dyreliv i Limfjorden.

I dag blev første spadestik til et nyt vådområde på Mors taget.
I dag blev første spadestik til et nyt vådområde på Mors taget.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

I dag gik blev første spadestik taget til et nyt vådområde på Mors.

Vådområdet, der skal komme dyrelivet i Limfjorden til gode, fordeler sig over 418 hektar og kommer til at koste 55 millioner kroner.

- Det overordnede formål er at reducere den mængde af kvælstof, som landmændene smider på marken. Den reducerer vi via biologiske processer, forklarer Jacob Bruun, projektleder, Morsø Kommune.

Området Jølby Nor var før ejet af landmænd, som dyrkede markerne ved hjælp af kvælstof og fosfor. Alt det, som marken ikke kunne bruge, endte derefter i Limfjorden og det gik ud over fiskebestanden. Men det skal være slut nu.

1:45
Se video: Det nye vådområde på Mors vil gavne fiskebestanden og klimaet.

 

Fjerner 50 tons om året

- Det her projekt kommer til at betyde rigtig meget for balancen i Limfjorden. Vi fjerner omkring 50 tons kvælstof om året ved det her projekt, siger Jacob Bruun, projektleder, Morsø Kommune.

- Landmændene gøder sine marker med kvælstof og phosphor. Alt det, som planterne ikke kan bruge ryger videre ud i Limfjorden, siger han.

Forud for projektet har kommunen været i dialog med 43 omkringboende lodsejere, som skulle købes ud af området.

Projektet forventes at stå færdig i midten af december, men Morsø Kommune er allerede ved at etablere et lignende projekt på det sydlige Mors, som kommer til at fordele sig over 100 hektar.