293 EU-millioner til Holstebro-fabrik

Bioethanol-fabrikken Maabjerg Energy Concept er blevet bevilget flere hundrede millioner kr. af EU.

Maabjerg-Energy-2.jpg

EU-kommissionen har givet Maabjerg Energy Concept en driftsgaranti på 293 mio. kr., der betyder, at en bioethanol-fabrik ved Måbjerg nu kan blive en realitet.

- Det her er det afgørende skridt for, at projektet bliver til noget, forklarer Jørgen Udby, der er administrerende direktør i Maabjerg Bioenergy.

Skal være selvkørende

Det særlige ved projektet er, at bioethanolen ved Måbjerg skal produceres på halm og andre plantestoffer – såkaldt andengenerations bioethanol.

For hver liter bioethanol, der produceres, giver EU en krone i tilskud, men sådan fortsætter det ikke.

- Efter fem år skal vi klare os selv. Og det kan vi også. EU har vurderet, at vores projekt er økonomisk bæredygtigt. Ellers havde vi ikke fået pengene, lyder det fra den stolte direktør.

Efter en indkøringsperiode skal anlægget kunne producere 80 millioner liter bioethanol om året.

Folketinget skal godkende

Før projektet kan blive en realitet, skal Folketinget vedtage, at der skal blandes andengenerations bioethanol i den danske benzin.

-Vi forventer, at folketinget vil melde ud i efteråret, og så hænger det sammen for os, forklarer Jørgen Udby.

I dag blandes der i forvejen knap 6 procent førstegenerations bioethanol i den benzin, der sælges i Danmark. Folketinget skal beslutte, at der skal blandes 2,5 procent andengenerations bioethanol i benzinen, før projektet kan løbe rundt.