27 busruter på landet er i fare i sparerunde

Region Midtjylland skal skære mere end en tiendedel af de samlede udgifter til den kollektive trafik, og det kan få konsekvenser for busruterne på landet.

Ifølge et bruttokatalog er 27 navngivne busruter i fare for at blive lukket i Region Midtjylland.
Ifølge et bruttokatalog er 27 navngivne busruter i fare for at blive lukket i Region Midtjylland.
Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Flere steder i Midtjylland kan jyderne komme til at spejde langt efter bussen. Region Midtjylland skal spare 40 millioner kroner ud af et budget på 343 millioner kroner til den kollektive trafik, og det vil formentlig primært ramme busruter i det østlige Jylland. Det skriver Jyllands-Posten.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) bekræfter over for avisen, at der skal findes store besparelser i Midtjylland, men han vil ikke oplyse, hvilke busser som præcis er i spil. Ifølge et bruttokatalog drejer det sig om 27 navngivne ruter.

- Det vil nok primært ramme de busruter, der ikke transporterer så mange, eller ruter, der i virkeligheden primært laver kommunal kørsel, siger Kühnau til JP.

Lige nu forsøger Region Midtjylland at få de berørte kommuner til at overtage busruterne eller betale til kørslen. Bliver de ikke enige, kan ruterne blive lukket, oplyser regionsrådsformanden.

Harry Lahrmann, der er trafikforsker ved Aalborg Universitet, mener, at udviklingen ikke kan undgås.

- Derfor har man i Nordjylland allerede lavet et system, hvor borgerne kan få en flextur med taxa hen til den nærmeste kollektive trafik i stedet for at sende store busser ud på landet for at hente Maren i Kæret. Det er helt sikkert den vej, regionerne skal gå, siger Harry Lahrmann.

I landsbyerne er vreden stor, og initiativtageren til den midtjyske protestgruppe "Bevar vores busser" mener, at forringelserne kan få negative konsekvenser.

- Man vil gerne bevare de lokale samfund, men man fjerner den kollektive trafik. Det, mener jeg, er dobbeltmoralsk, siger Martin Godsk.

Ifølge Danske Regioner er meldingen, at udgifterne til busdriften stiger, mens statens bloktilskud falder, og derfor kommer alle regioner til at forholde sig fremtidens busbetjening i de mindre byer.

2:09
Region Midtjylland vil sende regningen for flere busruter videre til kommunerne. Men kommunerne siger nej tak.