23-årig skibonit idømt forvaring efter knivdrab med 119 stik og snit

Retten i Viborg har mandag afsluttet sagen fra Bjerringbro, hvor drabet fandt sted natten til den 1. februar 2018. Dommen blev anket.

Dommen blev afsagt ved Retten i Viborg (arkivbillede). Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Der er nu faldet dom i den sag fra Bjerringbro, hvor 23-årige Hans Petter Bitsch Eskesen fra Skive med 119 stik og snit med kniv mod hoved, hals og krop dræbte 41-årige Niels Ole Nuko natten til den 1. februar 2018.

Læs også 23-årig mand tiltalt for knivdrab i Bjerringbro

Den 23-årige skibonit er idømt forvaring ved Retten i Viborg. Dermed opfylder det ønsket fra specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politi Pia Koudahl. Forsvarsadvokat Steen P. Husbjerg ønskede en anbringelsesdom.

Dommen blev efterfølgende anket af forsvarsadvokaten.

Dommen kommer efter, at Hans Petter Bitsch Eskesen erkendte sig skyldig i drabet, da retssagen begyndte den 4. juni i år.

FORVARING

  • ​​En dom til forvaring er ligesom livstid en frihedsberøvelse på ubestemt tid.
  • Teknisk set er forvaring ikke en straf, men en foranstaltning, der skal beskytte samfundet mod meget farlige personer.
  • Forvaring gives i tilfælde, hvor risikoen ved at sætte en udløbsdato på straffen vurderes til at være for stor.
  • Efter højst tre år skal en psykiater i fængslet vurdere, om der er grundlag for at iværksætte en løsladelse. Den vurdering skal foretages igen efter højst et år og så fremdeles. Afgørelsen ligger dog suverænt hos domstolene.
  • I modsætning til en livstidsdom er der i teorien altså ingen nedre grænse for, hvor længe en forvaringsdømt skal sidde i fængsel.
  • Den seneste opgørelse over forvaringsdømte viser, at de gennemsnitligt sidder 14 år og syv måneder i fængsel. Ligesom livstidsdomme kan afsoningstiden dog variere betragteligt.

Kilder: Ritzau, Straffeloven, Kriminalforsorgen, anklagemyndigheden og Anstalten ved Herstedvester.

Kendte offeret

Drabet skete på en dag, hvor Hans Petter Bitsch Eskesen og Niels Ole Nuko havde drukket alkohol sammen.

Herefter fandt knivdrabet sted mellem klokken 01.00 og 01.50 natten til den 1. februar 2018 på Bredgade 10 i Bjerringbro.

Hans Petter Bitsch Eskesen blev efterfølgende anholdt omkring klokken 03.00 samme nat.

Ville dræbe to yderligere

Siden retssagens start den 4. juni har flere vidnet i sagen.

En af dem er Hans Petter Bitsch Eskesens nu tidligere kone, der ifølge Viborg Stifts Folkeblad sagde, at den forvaringsdømte ville dræbe sin mor og en ven, efter han havde dræbt den 41-årige.

FORVARING – tre betingelser

  • At have begået en alvorlig personfarlig forbrydelse
  • Personen skal være konkret til fare for andre mennesker
  • Forvaring skal være påkrævet for at forhindre den fare, personen udgør

- Han sagde, at han havde slået ham ihjel (Niels Ole Nuko, red.), og nu ville han finde sine to næste ofre, sagde ekskonen ifølge folkebladet.

Foruden anklagen om manddrab var der i anklageskriftet ni andre tiltalepunkter. Disse punkter omhandlede tilfælde om vold, trusler og hærværk, som han alle blev kendt skyldig i.

Afsoning af forvaringsdomme foregår i Anstalten ved Herstedvester

01:07

Indslag fra 1/2-2018: En 41-årig mand er blevet knivdræbt i sit hjem i Bjerringbro. En 21-årig skibonit er anholdt og sigtet i sagen.

Luk video