22 landmænd i søgelyset for fusk

Landmænd fra Midt- og Vestjylland er under mistanke for fusk med importeret gødning. Landmand fra Stoholm afviser at være skyldig.

170212godning.jpg

For første gang kommer det nu frem, at det er hele 22 landmænd i Midt- og Vestjylland, som er under mistanke for systematisk at have købt ulovlig gødning til deres marker.

De 22 landmænd har angivligt købt over 1000 tons ulovlig gødning.

 - Det er naturkriminalitet. Det giver landbruget et stort imageproblem, siger næstformand i Danmarks Naturfredningsforening, Poul Hald Mortensen til TV/MIDT-VEST.

Tre bagmænd er allerede sigtet for at have solgt 15.000 tons sort gødning og 45 tons sprøjtemidler til 112 landmænd over hele Danmark.

Føler sig uskyldigt anklaget

Landmand Henrik Jacobsen fra Stoholm er en af de mistænkte.

Han skulle ifølge den interne liste have købt 50 ton ulovligt importeret gødning. Men han afviser at have gjort noget ulovligt.

 - Det, som jeg er beskyldt for, er helt ude af proportioner. For havde jeg brugt det, så havde jeg ingenting avlet på mine marker, siger Henrik Jacobsen til TV/MIDT-VEST og fortsætter:

 - Jeg har handlet med firmaet, men jeg har købt nogle andre ting af dem end gødning. Ej, jeg har købt gødning af dem. Jeg har købt kaligødning af dem. Men jeg har ikke købt det, som jeg er beskyldt for.

Kan blive dyrt

Ud over en bøde for den ulovlige import kan landmændene se frem til at blive trukket i landbrugsstøtte.

Gødningen gør det muligt at sprede mere gødning på markerne, end der er tilladt i forhold til kvoterne.

Af hensyn til vandmiljø og grundvandet er køb og salg af gødning underlagt indberetningspligt til myndighederne.

Med ved at indkøbe gødning i udlandet kan landmændene undgå myndighedernes kontrol.

Det er blandt andre SKAT i Skive, som har optrevlet netværket.

Trak sig efter skandale

Martin Arvad Nielsen trak sig onsdag fra bestyrelsen i Landbrug og Fødevarer, efter at Politiken forelagde ham oplysninger om, at han var en af de mistænkte i gødningsskandalen.

 

2:21
Landmænd fra Midt- og Vestjylland er under mistanke for fusk med importeret gødning.