2017 var et blodigt år i trafikken

I alt 36 personer mistede livet i 32 trafikulykker i 2017. Det er otte personer flere end året før.

Efter et markant fald i antallet af dødsulykker på de midt- og vestjyske veje de seneste fem år, stiger antallet af trafikdræbte igen.

I 2017 mistede i alt 36 personer livet i 32 trafikulykker i Midt- og Vestjyllands Politikreds. Det er otte personer flere end i 2016, hvor 28 personer blev dræbt i trafikken.

- Vi har desværre måtte inkassere en lille stigning. Det er ikke nødvendigvis, den, der laver fejlen ude i trafikken, det går ud over. Det kan også være den uskyldige, der bare er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, siger Henrik Glintborg, leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

14 af de 32 ulykker var frontalulykker. Især uopmærksomhed er årsagen, men også fart og sprit er blandt dræberne.

Nogen af de første på ulykkesstedet er læger og ambulancereddere. Ved kritisk tilskadekomne personer ser de ofte tre former på skader.

- De skader, folk kommer svært til skade ved eller i værste fald dør af, er skader på brystkassen, maven og bækkenet og hovedet. Det er både ved folk, der er kørt frontalt ind i et træ eller sammen med en modkørende bil eller lastbil, men skaderne ses også hos folk, der ikke har brugt sikkerhedssele, og som så er blevet kastet ud af bilen, siger Leif Rognås, der er afsnitsleder for akutlægebilen i Aarhus og kører i en af Region Midtjyllands ni akutlægebiler.

Rumleriller kan hjælpe

Ifølge Henrik Glintborg kunne otte af de 14 frontalulykker måske have været undgået.

- Rumleriller i midten af vejen kunne måske have gjort en forskel, for så bliver folk advaret, når de er på vej over i den anden vejbane, siger Henrik Glintborg.
 
Allerede i november overgik antallet af trafikdræbte sidste års endelige tal.

- Ulykkerne er mere voldsomme på grund af for høj fart, og hvis man også er uopmærksom. Uopmærksomhed er den helt store djævel, siger Henrik Glintborg.

I løbet af 2015 mistede 25 personer livet i en trafikulykke. Det var en halvering i forhold til antallet af ulykker per indbygger i 2011.

På kortet ses, hvor de 32 trafikulykker med dødelig udgang er sket i 2017 i Midt- og Vestjyllands Politikreds.
På kortet ses, hvor de 32 trafikulykker med dødelig udgang er sket i 2017 i Midt- og Vestjyllands Politikreds.
Foto: Midt- og Vestjyllands Politi