200 mårhunde skudt i Ringkøbing-Skjern: De er kommet for at blive

Alene i Ringkøbing-Skjern har man i år skudt mere end 200 mårhunde. Flere jægere vurderer, at rovdyret er kommet for at blive.

Mårhundereguleringsjæger Klaus Knudsen og jæger Leif Kassentoft tog søndag ud for at sætte en mårhunde-fælde op i Nørre Vium. Ost bliver brugt som lokkemad.
Mårhundereguleringsjæger Klaus Knudsen og jæger Leif Kassentoft tog søndag ud for at sætte en mårhunde-fælde op i Nørre Vium. Ost bliver brugt som lokkemad.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Det er ikke mere end 10 år siden, at man opdagede den første mårhund i Danmark.

Nu har den for alvor slået sig ned, og det har givet mårhundereguleringsjæger Klaus Knudsen noget at se til.

- Det er simpelthen fast arbejde, siger han.

Han er selv med til at regulere, men tager også imod henvendelser, når andre jægere har skudt en mårhund. Alene i år er 203 mårhunde blevet skudt i Ringkøbing-Skjern området. Sidste år var det tal på 85.

Hjælp fra andre

Klaus Knudsen er ikke alene om at regulere rovdyret. I Ringkøbing-Skjern Kommune er der 14 jagtforeninger, der kæmper mod mårhunden.

Søndag fik han hjælp af jægeren Leif Kassentoft fra Nørre Vium til at sætte en fælde op. 

- Jeg tror ikke, vi kan udrydde den, men hvis ikke der er nogen, der gør en indsats, så går det da helt galt, siger han.

- Mårhunden er natteaktiv og holder sig i skjul, så den er svær helt at udrydde, siger mårhundereguleringsjæger Klaus Knudsen.

Klaus Knudsen fandt resterne af et rådyrlam, som to mårhunde havde spist.
Klaus Knudsen fandt resterne af et rådyrlam, som to mårhunde havde spist.
Foto: Klaus Knudsen

Vil knække kurven

Selvom jægerne ikke har udsigter til at udrydde mårhunden, arbejder de hårdt på at knække den opadgående kurve. En kurve der blandt andet stiger, fordi mårhunden kan få 10 unger ad gangen.

- Når den får mange unger, og ovenikøbet er kønsmoden i løbet af et år, betyder det, at den har en formeringsevne ud over det sædvanlige, siger jæger og tidligere politiker Harry Jensen fra Stauning.

Det var ham, der opdagede den første mårhund i Danmark tilbage i 2008. Siden er der kommet mange flere til. På landsplan har der været en stigning fra 42 dræbte mårhunde i 2010 til 1250 i 2017.

Bekæmpes med fælder og GPS

Indtil nu har man bekæmpet mårhunden med fælder, hvor ost er lokkemidlet, og GPS-halsbånd der afslører, hvor familien befinder sig.

Men ifølge Harry Jensen er det ikke længere nok, hvis man skal komme problemet til livs. Han mener i stedet, at man skal give jægeren en økonomisk gevinst, når der bliver skudt en mårhund.

- Som de har formeret sig nu, tror jeg kun, der er en skydepræmie tilbage, siger han.

Og det er altså vigtigt at regulerer rovdyret, hvis man spørger Harry Jensen.

- Hvis vi vil have en alsidig natur, så skal vi bekæmpe den.

Du kan se hele indslaget om mårhunde her:

2:18