20 millioner kroner til Hanstholm-projekt

Miljø- og fødevareministeren har givet 20 millioner kroner til et projekt i Hanstholm, som hun mener kan blive et dansk eksporteventyr

Maximus Bedsted

Saltvandsdambrug kan blive et nyt dansk eksporteventyr.

Det mener miljø- og fødevareministeren, der har støttet et udviklingsprojekt i Hanstholm med 20 millioner kroner.

Projektet er en del af en pulje på i alt 90 millioner kroner, der skal gå til udvikling af grøn teknologi.

I alt får 35 projekter del af puljen, men projektet i Hanstholm er blandt de to, der får flest penge.

Billigere og mere miljøvenligt at producere fisk

Ideen med projektet i Hanstholm er at skabe et saltvandsdambrug, der vil gøre det billigere og mere miljøvenligt at producere fisk.

Firmaet Sashimi Royal vil sammen med Gråkjær i Holstebro og Krüger  i Søborg demonstrere og afprøve det første saltvandsdambrug i fuldskala i verden.

Ved at bygge havbrug på land kan vandet renses og recirkuleres i et lukket system. Det gør produktionen mere miljøvenlig.

Saltvandsdambruget har et lavt vandforbrug, reducerer næringsstofudledningen til havmiljøet med mere end 80 % og er uden lugtgener.

- Det, at vi nu har fået 20 millioner kroner betyder, at vi kan starte projektet til februar. Penge har været det sidste vi manglede, for at at kunne komme igang, siger Bent Urup, direktør for Sushimo Royal.

Kan gavne dansk eksport

Den danske eksport af miljøteknologi inden for akvakultur er anslået 1,5 milliarder kroner, og miljø- og fødevareministeren mener, der er grobund for at det kan stige , hvis blandt andet projektet i Hanstholm bliver en succes:

- Teknologi kan gøre verden grønnere og samtidig blive et dansk eksporteventyr. Mens vandspildet i andre lande er på op mod 40 procent, er det kun otte procent herhjemme. Nu får vi en samlet dansk løsning, som vi kan vise frem, så udlandet kan få øjnene op for, at vand er en dansk spidskompetence. Det kan løfte eksporten af vandteknologi, hvor en fordobling vil betyde 3-4.000 nye danske jobs, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. 

 

0:50
Nu skal der gang i sushi-produktionen i Hanstholm. 20 millioner kroner til et havbrug på land skal sætte skub i en grøn produktion af fisk