19-årigt byrådsmedlem: - Jeg er jo ekspert i at være ung

Thomas Østergaard blev sidste år valgt ind i byrådet i Ikast-Brande Kommune. Med sine bare 19 år er Thomas kommunens yngste byrådsmedlem.

Thomas Østergaard bor stadigvæk hjemme hos sine forældre lidt udenfor Bording Kirkeby.
Thomas Østergaard bor stadigvæk hjemme hos sine forældre lidt udenfor Bording Kirkeby.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Thomas Østergaard er kun 19 år, bor stadig hjemme hos sine forældre og er det yngste byrådsmedlem i Ikast-Brande Kommune. Men det ser den unge venstremand ikke som noget problem. Tværtimod.

- Jeg er jo ekspert i at være ung. Jeg kan jo huske, hvordan det er at gå i folkeskolen. Så jeg kan give nogle indspark, som de typiske byrådspolitikere ikke kan - byde ind med nye ting og tænke på en ny måde, siger Thomas Østergaard.

Han føler, at hans tilstedeværelse i byrådet er berettigede og ikke mindst utrolig vigtig. Især når gennemsnitsalderen i byrådet i Ikast-Brande er 50 år.

Men det er ikke alle, der synes, at det er okay, at en kun 19-årige kandidat nu repræsenterer borgerne i Ikast-Brande kommune. Efter valget kom der flere kritiske kommentarer på blandt andet Facebook. Kommentarer, der i første omgang påvirkede den unge politiker.

- Der var blandt andet en der skrev, at så kunne han lige så godt opstille sin 10-årige datter. Det var ikke sjovt at læse. At folk dømte mig ud fra min alder uden overhovedet at kende mig som person var ubehageligt, siger Thomas Østergaard. 

 

Et eksempel på en af de lidt mindre venlige beskeder, Thomas modtog på Facebook.
Et eksempel på en af de lidt mindre venlige beskeder, Thomas modtog på Facebook.

 

Men heldigvis kom der flest positive kommentarer i Thomas´ Facebookfeed, og med sin families opbakning tager han, her to måneder efter valget, ikke længere de hårde kommentarer personligt.  

- Jeg føler mig bedre rustet til at skelne mellem de mange kommentarer. Og så længe jeg er ærlig overfor mig selv i mit politiske virke, så kan jeg jo forsvare mig, hvis der kommer nogen, der er uenige med mig, siger Thomas Østergaard. 

0:48
 

Mor og far står for madlavning og tøjvask

Thomas Østergaard bor med sin familie på et nedlagt landbrug lidt uden for Bording Kirkeby. Rundt om middagsbordet er der altid blevet snakket om politik og samfundsforhold. Thomas Østergaards mor og far er ikke i tvivl om, at deres søn, trods sin unge alder, vil præge den førte politik i kommunen i en positiv retning. 

- Han vil alle folk det bedste, og jeg tror virkelig, at han kan byde ind med noget. I byrådet er det bedst med så forskellige mennesker som muligt. Både i køn, alder og faglighed, siger Thomas´ mor Anette Østergaard.

I de næste fire år er den 19-årige Venstremand det absolut yngste medlem i Ikast-Brande Byråd. Samtidig skal han passe sin skole og også sit fritidsjob. Hvor længe han bliver boende hjemme, ved han ikke, men lige nu, hvor han har travlt som aldrig før, er det fantastisk med en familie der hjælper til og bakker op.   

- Uden den opbakning vil jeg slet ikke kunne klare det, når jeg har så travlt, som jeg har. Og så gør det hverdagen en del lettere, at mor og far står for tøjvask og madlavning, siger Thomas Østergaard. 

4:47
Her kan du se anden episode af serien 'Unge politiske stemmer'.