19 år uden DM-guld: Skjerns evige kamp

Skjern vandt DM-guld i klubbens første sæson i ligaen. Siden har kampen for guldet været forgæves.

Skjern Håndbold kunne i 1999 hente klubbens første og hidtil eneste DM-guldmedalje.
Skjern Håndbold kunne i 1999 hente klubbens første og hidtil eneste DM-guldmedalje.
Foto: Arkiv

Endnu en gang har Skjern Håndbold kæmpet sig i DM-semifinalen. På onsdag møder vestjyderne GOG i den tredje og afgørende kamp om den sidste plads i DM-finalen.

Dermed er Skjern nok en gang i spil til at blive Danmarksmestre. Det har klubben efterhånden været nogle gange. Men kun én eneste gang er det indtil videre blevet til DM-guld.

Vi har været en tur i arkivet for at kigge nærmere på Skjerns jagt på det danske mesterskab. En jagt, der de seneste 18 år har været forgæves.

Det seneste DM-guld blev hentet i 1999 efter bare et år i den danske håndboldliga.

0:22
Sådan så det ud, da Skjern Håndbold vandt DM-guld efter blot en enkelt sæson i ligaen.

Titlen kom i hus den 24. april efter en sejr over storfavoritterne fra Kolding, og titlen var svær at begribe for spillerne selv.

- Det er ubeskriveligt. Det er alt for stort. Det var noget, vi drømte om!

Sådan lød det efterfølgende fra Skjern-spilleren Claus Hansen, inden han sammen med resten af holdet og hele Skjern by kunne fejre den store triumf. 

Undervurderet af alle

Egentlig blev det slet ikke anset som værende muligt, at Skjern dengang i 1999 kunne komme hele vejen til DM-finalen. 

Holdet var nyoprykkere fra 1.division, og der var ikke mange, der havde regnet med, at de skulle udgøre nogen væsentlig faktor i ligaen.

Ikke engang dem selv.

Beviset på, at Skjern i 1999 hentede DM-guld.
Beviset på, at Skjern i 1999 hentede DM-guld.

- Hver gang, vi fik et point, fejrede vi det som et mesterskab. Efter den første sejr, som vi vandt i ligaen over Ajax, var vi på Pakhuset (restaurant i Skjern, red.). Det var jo som en guldfest eller oprykningsfest, for nu havde vi fået point, forklarer Carsten Thygesen.

Han er er bestyrelsesformand i Skjern Håndbold og var allerede i 1999 en del af klubbens ledelse. 

Vejen til de mange sejre skyldtes især, at folk ikke tog vestjyderne tilstrækkeligt seriøst, mener han: 

- Vi var underdogs, så vi havde jo en fordel i, at folk undervurderede os. Vi var egentlig glade for hvert eneste point og forventede ikke selv noget. De to ting kombineret gav et eller andet. 

Triumf blev efterfulgt af fiasko

Håndbolddanmark vænnede sig hurtigt til, at Skjern nu var klar til at være en del af den danske top. Året efter DM-triumfen, der overraskede alle, vandt vestjyderne den danske pokalturnering, og de følgende to år løb vestjyderne med sejren i den europæiske Challenge Cup-turnering.

Men når det gjaldt kampen om det danske DM-guld, måtte Skjern tage til takke med sekundære placeringer, og efter den europæiske succes fulgte en langvarig medaljetørke. 

- Vi tabte syv pokalfinaler i træk. Der tænkte jeg - "nå, det kan nok ikke lade sig gøre igen", lyder det fra Carsten Thygesen.

Sådan har Skjern placeret sig i dansk håndbold de seneste 20 år.
Sådan har Skjern placeret sig i dansk håndbold de seneste 20 år.
Foto: Skjern Håndbold

Først i 2014 lykkedes det igen for Skjern Håndbold at hente en guldmedalje. Denne gang i den danske pokalturnering. De grønne har endnu klubbens anden DM-guldmedalje til gode.

Et stærkt sammenhold

Selvom Skjern i mange år har måttet skuffe de mange grønhjertede, der følger klubben, er interessen holdt ved. 

Jenny Lund disker hellere end gerne op med en kanelkage, når Skjernspillerne skal på udebanetur.
Jenny Lund disker hellere end gerne op med en kanelkage, når Skjernspillerne skal på udebanetur.
Foto: TV MIDTVEST

Eksempelvis hos Jenny Lund, der de seneste 15 år har bagt kage til spillernes busture i forbindelse med udebanekampe. Hun blev smittet med håndbolfeberen af sin mand.

Og det er i mange henseender de frivillige kræfter, der løfter læsset i Skjern. Gruppen af frivillige kalder sig "Banden" og kan i dag prale af et medlemstal på 70. Alle gør de, hvad de kan, for at klubbens hjemmebanekampe bliver afviklet i ro og orden. 

"Banden" sørger for, at alt spiller, når Skjern spiller håndbold på hjemmebane.
"Banden" sørger for, at alt spiller, når Skjern spiller håndbold på hjemmebane.
Foto: TV MIDTVEST

De sælger billetter, rydder op efter kampene, hænger sponsorernes reklamer op og meget andet.

Men også de lokale erhvervsdrivende bakker op om byens hold - herunder Skjern Bank, hvor direktøren kan se mange fordele ved at være en af støtterne.

- Der er et rigtig godt netværk omkring Skjern Håndbold. Der er fx erhvervsklubben med omkring 150 medlemmer, hvor vi mødes før alle kampene og dyrker netværket. Så vores medarbejdere og kunder bruger det meget aktivt, forklarer bankens direktør, Per Munck.

2:05
Indslag fra 31. marts 2018: Skjern er i kvartfinalen i Champions League.

Senest har Skjern Håndbold kunnet glæde de mange, der er grønne i hjertet, med en stribe nærmest sensationelle præstationer i Champions League.

Spørgsmålet er, om det i år kan blive til den DM-triumf, som både frivillige, sponsorer og klubben selv drømmer om. Søndag aften sikrede Skjern sig en tredje og afgørende kamp mod GOG. Derfor afgøres det på onsdag, om Skjern i år får endnu en chance for at hente DM-medaljerne hjem til Vestjylland.

Kom med hele vejen rundt om Skjern Håndbolds mangeårige kamp for DM-guld i featuren her:

9:26
Det er snart tyve år siden at Skjern Håndbold vandt det danske mesterskab. Nu fortæller vi historien om mange års jagt på DM-guldet.