17-årige bilister uden ledsager skal frakendes kørekortet

Antallet af sigtelser mod de unge bilister er steget markant. Der skal derfor være en hårdere straf, mener bredt flertal af Folketinget.

Et bredt flertal på Christiansborg bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Konservative, De Radikale og Venstre vil fratage 17-årige blister, der bryder reglerne, kørekortet.
Et bredt flertal på Christiansborg bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Konservative, De Radikale og Venstre vil fratage 17-årige blister, der bryder reglerne, kørekortet.
Foto: Kim Haugaard

En stigning i antallet af sigtelser mod 17-årige med kørekort, der kører uden ledsager, har fået et politisk flertal til at kræve, at de skal frakendes kørekortet, hvis de kører alene. Det skriver DR Nyheder.

På nuværende tidspunkt får de 17-årige bilister en bøde på 3000 kroner, når de bryder loven ved ikke at have en erfaren bilist med sig i bilen.
    
Men det er ikke nok, mener et bredt flertal på Christiansborg bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Konservative, De Radikale og Venstre.

Sigtelser mod unge bilister steget

- Det må indføres, at tages man i at køre uden ledsager, så mister man retten til at køre bil på stedet, og så kan man tage en ny køreprøve, når man bliver 18 år, siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) til DR Nyheder.
    
Antallet af sigtelser er ifølge tal fra Rigspolitiet steget fra 43 i 2017 til 162 i 2018.

 - Vi er nødt til at tage bestik af det her, og jeg har selv fået henvendelser fra flere kørelærere, som melder, at nogle af de unge har en lidt tilbagelænet holdning til at have en ledsager med i bilen.
    
- De virker ikke bange for at få en bøde på 3000 kroner, siger Kristian Pihl Lorentzen til DR Nyheder.

S vil straffe forældrene

Også Rasmus Prehn, transportordfører for Socialdemokratiet, retter kritik af stigningen i antallet af sigtelser, som han kalder "uacceptabelt". Han mener dog også, at forældrene bør rammes.
    
- De forældre, der lader deres børn køre i bilen uden ledsager, må hænges op på det. Der må være en eller anden form for sanktion, siger Rasmus Prehn til DR Nyhederne.
    
Ifølge DR Nyheder vil transportminister Ole Birk Olesen (LA) indkalde partierne til en drøftelse af forslaget om at skærpe straffen. Han mener også, at tallene er problematiske.

 - Jeg mener heller ikke, at en bøde er nok, og jeg er derfor meget lydhør over for forslaget fra Venstres ordfører om, at de unge skal miste kørekortet, når de ikke har vist sig voksne nok til at overholde en simpel regel om, at de ikke må køre bil alene, siger Ole Birk Olesen i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.