16 markbrande på syv timer: Travl dag for brandvæsenet

Brandfolkene har haft en rigtig travlt torsdag. I alt rykkede de ud til 16 markbrande alene i Midt- og Vestjylland.

Det går hurtigt, når der går ild i en mark. Ved Vildbjerg fik brandvæsenet hurtigt styr på en markbrand torsdag eftermidag.
Det går hurtigt, når der går ild i en mark. Ved Vildbjerg fik brandvæsenet hurtigt styr på en markbrand torsdag eftermidag.
Foto: Holck Foto

Knastørre marker kombineret med høstarbejde har ført til rigtig mange brande i løbet af torsdagen.

Siden klokken 14.30 er brandvæsenet rykket ud til 16 brande i det midt- og vestjyske ifølge vagtchefen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

- Brandene er spredt over hele kredsen, og det har været større eller mindre markbrande. De er vist alle opstået i forbindelse med landbrugsredskaber. Så især brandvæsenet har haft travlt i dag, siger Carsten Henriksen.

Husk slukningsmiddel

Danske Beredskaber kører ud til omkring 30 naturbrande dagligt. I juni er de rykket ud til over 1000 naturbrande og 449 i juni. Det overgår antallet af naturbrande på et helt år, som typisk ligger på omkring 1200.

- Vi sørger for at have mandskab nok. I særdeleshed ved naturbrandene sørger vi for at sende mandskab nok af sted, så vi kan angribe med overlegen styrke til at begynde med, siger Lars Erik Leth, indsatsleder hos Midtjysk Brand og Redning.

Indsatslederen opfordrer landmændene til at huske et slukningsmiddel, hvis en brand skulle opstå i forbindelse med høstarbejdet.

- Landmændene kan sørge for at holde maskinerne rene og have noget slukningsmiddel med ud. Der er set flere eksempler på nogen, som har en vogn med vand eller en vandtank spændt på en traktor, men det er en god ide bare at have et eller andet med og være forberedt på, at det kan ske, siger Lars Erik Leth.

Ikke noget høstforbud

Lige nu har landmændene travlt med at få høsten i hus. Men selv om det fører til rigtig mange markbrande, så tror indsatslederen ikke, at der kommer et decideret forbud mod at høste på grund af de tørre marker.

- Jeg tror ikke, vi kommer ud i et høstforbud. Derimod skal vi give alle landmændene og hjælperne der ude et stort skulderklap for virkelig at gøre en god indsats.

- Vi har mange gange oplevet, at når vi kommer der ud, så har de forsøgt at slukke med håndildslukkere og maskiner. De har forsinket ildebranden, så vi bedre kan håndtere det, når vi kommer frem, siger Lars Erik Leth.

Der er også allerede inspiration at hente fra andre landmænd. I stedet for at køre rundt med frygten for en stor brand, har en landmand fra Lind eksempelvis lavet sit eget slukningskøretøj.

1:56
Over 1.000 gange i juli er brandmænd rykket ud til naturbrande herhjemme