16-årig i livsfare under overfald: Reddet af ulovlig alarm

Et overfald på den sikrede institution Koglen den 17. august blev hurtigt standset takket være en døralarm, der ikke er lovlig.

Et lille bip fik straks personalet på den døgnsikrede institution Koglen ved Stakroge til at reagere. Lyden advarede nemlig om, at en 17-årig dreng havde forladt sit værelse. 

Og da et andet bip afslører, at døren til en 16-årig drengs værelse kort efter bliver åbnet, får personalet travlt.

-  Da vi når derned meget hurtigt, er de i et vildt slagsmål med knæspark i hovedet og kvælningsforsøg, siger områdeleder for de sikrede døgninstitutioner Grenen og Koglen i Region Midtjylland.

16-årig var i livsfare

Takket være de små bib fra døralarmer på de to drenges værelse, blev overfaldet standset, inden det fik en fatal udgang.

Den 17-årige erkendte senere til et grundlovsforhør, at have taget kvælertag på den 16-årige og sparket ham i hovedet med knæet tre gange. 

En retsmedicinsk undersøgelse har vist, at den 16-årige på et tidspunkt efter overfaldet var i livsfare på grund af blødningerne i hovedet. 

- Havde vi ikke brugt døralarmer, så er jeg meget bekymret for, at denne her situation kunne have haft en dødelig udgang, siger områdeleder Lars Emil Andersen.

Politikere skal se på sagen

Men døralarmerne er ulovlige. Ifølge en lov om voksenansvar for anbragte børn og unge, må en institution som Koglen slet ikke bruge en alarm, der kan afsløre, om nogen går ind eller ud af et værelse. 

- Vores politikere i rets- og socialudvalg, som netop skal til at lovgive på det her område, skal gå i dialog med praksis og overveje, at en institution som vores får tilladelse til at gøre brug af de her døralarmer, siger Lars Emil Andersen.

Den 17-årige er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Da han er under 18, er han tilbage på Koglen igen, dog på en anden afdeling. 

Den 16-årige dreng er efter behandlinger uden for livsfare. 

FAKTA: Koglen

Indslag i TV MIDTVEST efter overfaldet den 17. august