15.000 ænder produceret til én aften

Danskerne spiser and i aften, og i år falder mortensaften helt perfekt for producenterne.

Mortensaften bliver der serveret and i mange hjem.
Mortensaften bliver der serveret and i mange hjem.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

I aften er det mortensaften, og så skal der and på bordet i mange hjem.

Nogle af dem der har fortjent måltidet allermest er dem, der op til dagen har knoklet med at få ænderne klar til bordet.

På andeslagteriet i Struer er mortensaften en af årets vigtigste dage. Faktisk går det rigtigt godt. For de har dobbelt så travlt, som de havde sidste år. 15.000 ferske ænder er fløjet over pakkebåndet.

- Vi har en mortensaften, der falder ideelt på en fredag aften, så vi kan ikke få det bedre, fortæller ejer af Dansk Andeudvikling Aps, Martin Daasbjerg.

Restaurant i fuld sving

Også på restaurant Rådhuskælderen i Holstebro er de i fuld gang.

- Det er jo en af de sjoveste aftener vi har på hele året, fortæller indehaver Thyra Blaabjerg.

Samtidigt er det dog også en vemodig dag for indehaveren. Det er nemlig den sidste mortensaften med Thyra bag roret på Rådhuskælderen efter ikke mindre end 36 år.

- Det er sidste gang. Så skal yngre kræfter tager over, forklarer hun.

Mindst lige så vigtig som juleaften

Tilbage på slagteriet i Struer er mortensaften mindst lige så vigtig som juleaften.

- Det er de to gange om året, hvor vi får lov til at vise, hvad vi kan med en and. Og det er de to gange, hvor vi kører op og så laver nogle 14 ugers ænder, altså det bedste af det bedste, fortæller Martin Daasbjerg.

Hvis du er i tvivl om, hvorfor det netop er and vi spiser til mortensaften, så kan du blive klogere lige her:

2:02