150 flygtninge kom til byen: Idrætsforeningen blev nøglen til integration

Først synes det som en stor udfordring for Rødkærsbro at modtage 150 flygtninge. Men så besluttede frivillige at bruge idræt til at bygge bro mellem syrere og danskere.

Der er kommet flere fodboldspillere til klubben, siden byen modtog 150 flygtninge. Blandt andet er Abdul Ashkar (2. th) blevet fodbolddreng.
Der er kommet flere fodboldspillere til klubben, siden byen modtog 150 flygtninge. Blandt andet er Abdul Ashkar (2. th) blevet fodbolddreng.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

I 2015 søgte godt 8500 mennesker fra det krigshærgede land Syrien asyl i Danmark. For landsbyen Rødkærsbro mellem Silkeborg og Viborg betød det, at omkring 150 flygtninge pludselig flyttede til byen, nærmest fra den ene dag til den anden. 

Det fik den lokale idrætsforening, der er omdrejningspunktet i byen, til at tage skeen i egen hånd og lave en plan for, hvordan de nye indbyggere skulle blive en del af samfundet. 

- Ret hurtigt kom der en masse flygtninge herop til os, og det syntes vi egentlig, der var en ret stor mundfuld. Så vi kunne godt mærke, at det skulle organiseres på en eller anden måde. Vi blev nødt til at være forberedt og have nogle værktøjer og vide, hvordan vi kunne tage imod dem, forklarer Gitte Vestergaard, der er formand for byens idrætsforening, RIF. 

Det blev netop den forening, der endte med at være nøglen til at få de mange flygtninge integreret i den lille landsby. En projektkoordinator blev ansat til at være bindeleddet mellem klubben og flygtningene. 

- Helt konkret hjælper jeg både børn og voksne og tager dem med til deres idræt første gang. Jeg tager simpelthen hjem og henter dem, og så følges vi ad og går herop sammen. Så snakker vi med de frivillige, og så får vi dem ind på forskellige hold, hvor jeg er med de første par gange, forklarer Mette Fenger, der er projektkoordinator i det projekt, der først skulle vare ét år, men nu er forlænget til to år. 

Medlemstallet i byens idrætsforening er vokset betydeligt, siden Rødkærsbro modtog omkring 150 flygtninge.
Medlemstallet i byens idrætsforening er vokset betydeligt, siden Rødkærsbro modtog omkring 150 flygtninge.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Organiseret idrætsliv er nyt for syrerne 

I Syrien er der ikke tradition for et organiseret idrætsliv med frivillige kræfter og trænere, der bestemmer, hvordan en træning skal foregå. Og det var blandt andet én af de udfordringer, der blev synlige undervejs. 

- Det har været en stor udfordring at lære dem det her med, at der står en træner her og siger, at nu skal vi eksempelvis spille gennem to kegler. At de skal lytte til én, der bestemmer, hvad vi skal lave nu, og at det ikke bare er en bold og ti mand, der løber rundt efter den frit. Det har været den største udfordring at lære dem, at der er en autoritet, der har noget at skulle sige. En der bestemmer over, hvordan tingene foregår, fortæller Tobias Nielsen, der er fodboldtræner i RIF. 

Til at hjælpe med den gensidige forståelse for hinandens kulturer har Mahmoud Saeed været afgørende. Han er selv syrisk flygtning og ansat som forebyggende integrationsmedarbejder i Viborg Kommune. 

- Vi arrangerer nye møder med forældrene og tager en dialog med dem, hvor vi forklarer systemet. Hvordan det danske samfund fungerer. Dialog, dialog, dialog, fortæller Mahmoud Saeed. 

- Mit og Mahmourds samarbejde har været rigtig frugtbart. Han har deres kulturbaggrund og kan komme ind nogle steder, hvor jeg ikke kan og fortælle mig nogle ting om deres kulturer, som jeg ikke har en chance for at vide noget om, siger Mette Fenger. 

Alle flygtningebørn aktive i foreningen

Et halvt års tid efter projektets start var alle flygtningebørn i skolealderen aktive i Rødkærsbro Idrætsforening. En af dem, der er startet til fodbold, er 14-årige Amal Saeed. 

- Det hjalp mig faktisk ret meget. Hvis man ikke går til noget sport, så får man ikke venner, og så lærer man ikke dansk, og så kan man ikke rigtig blive integreret. Men når man går til noget sport eller noget andet, så lærer man dansk meget hurtigere, man får mange venner og så ved man mange ting om dansk kultur, fortæller hun. 

I Syrien havde det været utænkeligt, at Amal Saeed (tv.) kunne spille fodbold. Men sådan er det ikke i Rødkærsbro. 
I Syrien havde det været utænkeligt, at Amal Saeed (tv.) kunne spille fodbold. Men sådan er det ikke i Rødkærsbro. 
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Også Abdul Ashkar er blevet fodbolddreng i RIF. 

- Det er den bedste sport. Det er det, jeg elsker mest, siger han. 

I dag, hvor byen er cirka halvandet år inde i projektet, er 44 flygtningebørn og 25 voksne aktive i Rødkærsbro Idrætsforening. Og for de danske børn betyder det ikke spor, hvor de nye holdkammeraterne er født. 

- Jeg synes, at det er dejligt at få dem med i fællesskab, som vi andre også er en del af, fortæller 12-årige Sofia Vestergaard. 

- Det handler om at spille fodbold, så er det ligemeget, hvor de kommer fra, siger Andreas Poulsen og Niels Christian Lauge. 

Integrationsprojektet, der er udover Viborg Kommune er støttet af DGIs pulje Foreningsliv for alle, der er støttet af Poul Due Jensens Fond og Dansk Flygtningehjælps fritidspulje, fortsætter et halvt års tid endnu, og det er planen, at der skal laves en bog, der kan bruges til at inspirere andre byer med samme udfordringer.

11:09
Her kan du se et program om integrationssuccesen i Rødkærsbro.