14-årig får ikke hjælp fra kommunen: Sygdommen kan blive værre

​Kristijan har brug for at komme til fysioterapeut, men kommunen kan ikke længere stille en hjælper til rådighed. Hans mor føler sig magtesløs.

2:19
Heike Holm Møller har flere gange kontaktet Skive Kommune for at få en hjælper til sin søn, men udsigterne er lange, for hun kan ikke få noget svar fra kommunen.

14-årige Kristijan Holm Møller fra Skive har muskelsvind, og han har brug for at komme til fysioterapeut, for at holde smerterne væk og holde ham ude af kørestolen.

Men selvom det flere gange er blevet gjort klart, at det er Skive Kommunes ansvar at finde en hjælper til ham, så står hans mor, Heike Holm Møller, tilbage uden den nødvendige hjælp og uden at kunne komme i kontakt med kommunen.

Kristijan har været uden hjælp siden 1. marts. Det skete, fordi hans gamle hjælper sagde op, og kommunen har ikke fundet en ny. Det har allerede haft konsekvenser for den unge dreng. 

- Når vi er ude for at købe fredagsslik eller bare er ude for at handle ind, så kan jeg få ondt i benene eller ryggen, og det plejede jeg ikke at få, når jeg har været til fysioterapeut, fortæller Kristijan Møller til TV MIDTVEST.

Det er ikke muligt for Heike Holm Møller selv at køre med Kristijan flere gange hver uge, uden at hun må miste sit arbejde.

Kristijan har en sjælden form for muskelsvind. Her får han hjælp fra sin mor med massage af musklerne i benene.
Kristijan har en sjælden form for muskelsvind. Her får han hjælp fra sin mor med massage af musklerne i benene.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Frustrerende for familien

Familien har adskillige gange kontaktet kommunen, men der er ingen udsigt til hjælp til Kristijan.

- Det er frustrerende, at vi står og nærmest slår i en dyne. Vi kan ikke komme i kontakt med kommunen, fortæller Heike Holm Møller.

Ankestyrelsen har flere gange rettet henvendelse til kommunen og understreget kommunens ansvar. De skal finde en hjælper til Kristijan.

- Vi står faktisk nu og har Ankestyrelses ord for, at kommunen skal finde en hjælper. Det har de så valgt at sige, at det kan ikke forholde sig til, fortæller Heike Holm Møller.

Muskelsvindsfonden: Dybt uacceptabelt

Det skaber også vrede hos Muskelsvindfonden, at Kristijan ikke får mulighed for at komme til fysioterapeut.

- Vi oplever det som dybt kritisabelt. Dels at de ikke vil overholde loven, og dels at familien ikke kan få svar på de henvendelser, som de retter til kommunen, fortæller Thomas Krog, der er handicappolitisk medarbejder hos Muskelsvindfonden.

For ham drejer det sig især om, at det kan få alvorlige konsekvenser for den kun 14-årige dreng, hvis han ikke får sin fysioterapi:

- At vi har en dreng på 14 år, der ikke kan få den fysioterapi, som han har brug for og som risikerer at blive kørestolsbruger i stedet for at have en gangfunktion, det må ikke ske.

Skive Kommune kommenterer ikke på en konkret sag, og de har derfor valgt ikke at udtale sig.

Kristijan er glad for at spille computer. Med modsat mange andre teenagere, så har han en kørestol stående på værelset.
Kristijan er glad for at spille computer. Med modsat mange andre teenagere, så har han en kørestol stående på værelset.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST