13-årige skriver under på særlig rygekontrakt – det virker, fortæller forskere

Skoleelever i Holstebro Kommune skriver under på en røgfri kontrakt, der forpligter dem til at holde sig fra tobakken. Initiativet virker, lyder det fra Statens Institut for Folkesundhed.

13-årige Mathilde Poulsen og Asger Thorgaard, der går på Rolf Krake Skolen i Holstebro, har netop skrevet under på en røgfri kontrakt.
13-årige Mathilde Poulsen og Asger Thorgaard, der går på Rolf Krake Skolen i Holstebro, har netop skrevet under på en røgfri kontrakt.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

- Jeg skriver under på, at jeg ikke vil ryge i løbet af dette skoleår. Aftalen omfatter, at jeg ikke vil ryge cigaretter, vandpibe eller e-cigaretter, og at jeg ikke vil bruge snus, tyggetobak eller andre tobaksrelaterede produkter.

Sådan er ordlyden i den kontrakt, elever i syvende til niende klasse på Rolf Krake Skolen i Holstebro i disse dage skriver under på.

Aftalen sætter 13-årige Asger Thorgaard gerne sin underskrift på.

- Jeg har egentlig ikke interesse i at ryge. Man bliver bare afhængig af det, forklarer han.

Klassekammeraten Mathilde Poulsen følger op:

- Jeg kommer ikke til at ryge. Det håber jeg i hvert fald ikke. Hvis jeg skulle få tanken om at prøve det, så ved jeg, at jeg har skrevet under. Så behøver jeg ikke undersøge, om jeg vil det eller ej.

Forskere: Røgfri kontrakter virker

Rygekontrakten har eleverne fået af Holstebro Kommune, der har indført den røgfri aftale efter idé af Kræftens Bekæmpelse.

Hvis eleverne holder sig røgfri i et år, har de mulighed for at deltage i en konkurrence om at vinde gavekort.

- Det handler om, at eleverne tager et aktivt valg og beslutter sig for, om det er noget, de har lyst til at indgå i. Det styrker dem i at sige ’nej tak’, når de står med deres kammerater, for de har taget stilling hjemmefra, siger Susanne Tang, der er konsulent hos Center for Sundhedsfremme og Forebyggelse i Holstebro Kommune.

Ifølge forskere på Statens Institut for Folkesundhed, der har fulgt projektet, så virker det røgfri initiativ. Skoler der kører med ordningen stopper 25 procent af de elever, der ellers ville begynde at ryge, lyder det.

Alle skoler i Holstebro Kommune har oveni indvilget i at være fuldstændig røgfrie. Eleverne må ganske enkelt ikke ryge i skoletiden – heller ikke selvom de forlader skolens område.

Betyder den her kontrakt overhovedet noget, hvis du nu skulle få tilbudt en cigaret?

- Det gør det, for nu har jeg en bindende aftale om, at jeg ikke har interesse i at ryge, og at jeg i hvert fald ikke gør det i næste skoleår, siger Asger Thorgaard.

Siden 2010 har flere tusind elever over hele landet skrevet under på den røgfri kontrakt. Holstebro Kommune har været med på vognen siden august 2018.

2:46
I indslaget her kan du møde nogle af de elever, som skriver under på den røgfri kontrakt.