13-årig skal forlade Danmark - hendes mor må blive

​Hun er kun 13 år og hendes mor bor i Danmark. Alligevel er hun blevet udvist af Danmark.

Yiming skal forlade landet inden den 31. maj.
Yiming skal forlade landet inden den 31. maj.
Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

Kjeld Gaard-Frederiksen fra Silkeborg mødte sin hustru, da han var udsendt med Forsvaret på en international operation. De blev forelskede og valgte at blive gift. Den kinesiske hustru flyttede derfor til Danmark for at bo med sin mand.

Med sig havde Kjeld Gaard Frederiksens kone, Zhan Xu, sin kun 13-årige datter Yiming. Hun kom til Danmark den 25. september 2016. Her søgte de om familiesammenføring, og allerede den 1. oktober startede Yiming i skole.

Onsdag faldt hammeren så.

13-årige Yiming har ifølge Udlændingestyrelsen ikke ”mulighed for at opnå en sådan tilknytning til Danmark, at der er grundlag for en vellykket integration”. Derfor har de givet afslag på familiens ansøgning om at blive familiesammenført. Pigen skal være ude af landet den 31. maj - altså kun syv dage efter afslaget.

Det er på trods af, at hendes mor bor i landet, hun går i en dansk skole, og hun samtidigt ikke har mulighed for at bo hos sin far i Kina. Den dom skaber forvirring på Yiming skole.

- Vi tænker, at hun allerede er integreret. For det at være integreret betyder, at hun er en del af fællesskabet, og at fællesskabet også oplever, at hun er en del af fællesskabet. Og det er faktisk det, som vi synes sker, fortæller skoleleder på Hvinningsdalsskolen i Silkeborg, Claes Pedersen til TV MIDTVEST.

Engageret i skolen

Yiming taler endnu ikke helt flydende dansk, men hun arbejder på det, og skolen roser hende for hendes engagement og faglige udvikling. Lige nu går hun både i skolens modtagerklasse og i en almen 6. klasse, men efter sommerferien er planen, at hun skal gå i en almindelig klasse på 7. årgang.

- Skolemæssigt er hun rigtigt motiveret og har let ved at lære. Samtidigt har hun også let ved at tilegne sig det danske sprog. Det er selvfølgelig stadigvæk sporadisk i forhold til den korte tid, hun har været her, men det udvikler sig hele tiden. I mine øjne er hun en helt almindelig elev på vores skole ved god trivsel, siger Claes Pedersen. 

Yiming har blandt andet matematik sammen med en almen 6. klasse. Hun har dog stadig dansk sammen med en modtagerklasse.
Yiming har blandt andet matematik sammen med en almen 6. klasse. Hun har dog stadig dansk sammen med en modtagerklasse.
Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

Skolen er aldrig blevet kontaktet af Udlændingestyrelsen om Yimings trivsel, men det ændrer dog ikke på, at Yiming skal forlade landet inden måneden udløber.

Kæmper imod

Yimings forældre er i dag i København, hvor de har taget kontakt til en advokat, som de håber, kan hjælpe dem med sagen. Yiming selv er i skole som altid. Hun bliver interviewet på dansk, selvom hun ofte skal tænke over, hvordan hun skal sige ordrene, og hun ved godt, hvad hun bedst kan lide ved Danmark.

Yiming har hurtigt fået veninder på den nye skole, på trods af at hun endnu ikke taler perfekt dansk.
Yiming har hurtigt fået veninder på den nye skole, på trods af at hun endnu ikke taler perfekt dansk.
Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST

- Jeg kan bedst lide mine venner og min mor. Jeg har to storebrødre her, fortæller hun og uddyber:

- I Kina er jeg alene på skolen. Jeg har ikke min mor, jeg har ikke min far (Red.: Kjeld Gaard-Frederiksen). Jeg kom til Danmark, hvor jeg har min far, min mor, mine storebrødre og mine venner. Jeg har meget her, fortæller hun.

I Kina gik Yiming på kostskole, så hun så kun sin mor i ferien. I stedet snakkede de dagligt i telefon sammen.

At hun endnu ikke taler sproget her i landet perfekt tager hun med rank ryg.

- Det er sjovt at lære dansk, fortæller hun, men tilføjer, at det er svært at lære.

Hvis Yiming sendes til Kina, så er planen, at hendes mor i første omgang tager med. Herefter må familien overveje sine muligheder for at bo sammen eventuelt i Tyskland.

5:29
 
Foto: Michael Lyck Poulsen, TV MIDTVEST