12-taller på facebook: Direktørs opslag fra sidste år går viralt igen

Imens studenterne springer ud, har de senere års debat om præstationskulturen blandt unge måske taget et bevidsthedshop hos de unge selv og deres forældre.

Morten Frank Mogensens opslag skulle tale karakterræs ned og gode menneskelige karakterer op. Et år efter opslaget er det gået viralt igen. Foto: Privatfoto

Måske har du selv lagt mærke til det?

Antallet af studenter eller deres forældre, der hylder studenterhuer på facebook med tydelig angivelse af karakteren 12 er måske blevet færre i år. 

Der er ikke noget, der ligger mig mere fjernt end at hylde middelmådighed. Det er slet ikke det, det handler om. Men når vi for eksempel ansætter, er det noget helt andet end karakter-tal, vi ser på.

Morten Frank Mogensen, Direktør, UNI-EL

Læs også Gymnasieelever er stressede

Det ser i hvert fald sådan ud, siger direktør i UNI-EL, Morten Frank Mogensen. 

- Jeg oplever et helt anderledes feed på facebook i år. Jeg tror slet ikke, jeg har set et eneste 12-tal, når jeg tænker efter. Det skal jeg ikke tage æren for, men der er kommet en debat omkring det, og den tror jeg, er meget sund, siger Morten Frank Mogensen. 

Studenterne er sprunget ud over alt i landsdelen. Traditionen tro springer også mange forældre ud i stolte opslag på sociale medier. Men er fokus flyttet fra at fremhæve karaktererne?

Det med det målt i sigte, da  Morten Frank Mogensen postede sit opslag i sommeren 2017. Ikke fordi direktøren har noget imod 12-taller. Men fordi det ikke er tallet, der er afgørende for ham. 

- Det var ikke et decideret oprør imod, at unge skriver om 12-taller eller forældre om deres børns 12-taller. Jeg postede mit opslag for at tale de andre op. 12-tallerene var overalt sidste år. Jeg ville tale op til nogen, i stedet for at tale ned til nogen. Vi skal generelt passe på ikke at lave A- og B-hold, siger Morten Frank Mogensen. 

Her er Morten Frank Mogensens opslag fra 22. juni sidste år. 

Viralt for 2. gang

Da Morten Frank Mogensen skrev sit opslag, var der mange, der delte det. I dag er det oprindelige opslag delt 659 gange. Men opslaget er kommet længere ud end det. 

- Ja, der var en, der skrev til mig for et par uger siden, om jeg havde set, at opslaget kørte igen. Der var så nogen, jeg ved ikke hvem, der har skåret lidt i billedet og postet det i forskellige udgaver. Et sted er det delt nogle hundrede gange og et andet sted, er det nu delt mere 1.100 gange, siger Morten Frank Mogensen.  

At han i år slet ikke har set det samme antal opslag, hvor karakteren 12 nævnes, tager han selv som et udtryk for, at debatten, der begyndte sidste år, nu er oppe i omdrejninger og har fået en effekt. 

- ​Jeg håber jo, at det betyder, at der er nogle unge mennesker, som tænker - der sidder en direktør et sted, som godt kan bruge mig, fordi jeg er en god person og et ordentlig menneske, mig kan man regne med. selv om jeg ikke har rene 12’taller, siger Morten Frank Mogensen. 

Til daglig er han direktør i virksomheden UNI-EL, der laver styre- og eltavler. Firmaet ligger i Rimmerhus ved Videbæk og har 30 ansatte. 

- Vi er den slags firma, hvor vi stadigvæk kan huske navnene på hinandens børn, siger Morten Frank Mogensen.

Læs også Drømmevæg skal minde studenter om andet end karakterer og job

Han understreger, at der ikke er noget galt med 12-taller eller dem, der får dem. Men fortæller også, at når han ansætter i virksomheden, så er det andre ting, der tæller. 

-  Der er ikke noget, der ligger mig mere fjernt end at hylde middelmådighed. Det er slet ikke det, det handler om. Men når vi for eksempel ansætter, er det noget helt andet end karakter-tal, vi ser på. Hvis du er en god person med den rigtige karakter i menneskelig forstand. Så skal vi nok få lært dig, det du skal kunne, hvis du ikke kan det i forvejen. Det kan vi godt, hvis du har det rigtige holdnignssæt og et godt værdigrundlag, siger Morten Frank Mogensen. 

Præstationskultur til debat

Om færre studenter og deres forældre rent faktisk poster 12-tals-opslag på facebook og andre sociale medier, er der ingen, som med sikkerhed kan sige. Der forskes ikke i den slags data.

Men hos Center for Digital Pædagogik tror projektleder Jonas Ravn, at fokus på unge med stress i medierne og i samfundet de senere år kan have flyttet opfattelsen af, hvordan forældre bør anerkende deres børns karakterer. 

- Jeg synes jo i hvert fald, at det der ensidige fokus på karakterer, ser ud til at blive mindre. Jeg kan da mærke, at der er flere forældre er blevet opmærksomme på, at det ikke er fornuftigt alene at udtrykke deres stolthed over børnene igennem karakterer, siger Jonas Ravn. 

Selv om Morten Frank Mogensens budskab er et år gammelt, bliver det delt heftigt på facebook.  Foto: Privatfoto

Han har heller ikke noget klart billede af, om der er blevet mindre karakter-pral på for eksempel facebook. Men hvis udviklingen går den vej, mener han, det er et positivt tegn. 

- Børn skal jo ikke føle, at jeg skal have 12 før mine forældre er stolte af mig. Så sort-hvidt er det heller ikke. Men karakter-pral kan også have den effekt, at forældre til børn som ikke har masser af 12-taller, ser deres venners opslag og kommer til at vurdere deres eget barn gennem de samme briller, siger Joans Ravn. 

Læs også Politisk flertal: Karaktergennemsnittet skal ikke stå alene

- Det er jo meget logisk at forældre er stolte over deres børn. Det handler om, hvor de skal udtrykke det henne. Når eleven får et 2 tal, så skal man jo tale om det. Processen i det. Hvorfor gik det sådan? Forældrene kan anerkende en arbejdsindsats, selv om belønningen ikke var som ønsket. Der er masser af måder at snakke karakterer, siger Jonas Ravn. 

Ifølge Jonas Ravn er der god grund til, som forælder at tænke over, hvordan man skriver om sine børn på sociale medier. Når forældre poster stolte opslag og billeder af deres børn med eller uden karakterer, registreres rosen hos børnene. 

- Mange børn og unge har jo bevæget sig væk fra facebook, som forældrene er på. Det betyder ikke, at man ikke følger det. Men de er opmærksomme og bliver jo naturligt glade for at få ros. Mange synes jo det er fantastisk at blive anerkendt på den måde. De ser det jo selv, når forældrene deler det. Tit så har børnene det jo med ikke at kommenteret det, men ser det og bliver så lidt på afstand.

02:04

Indslaget her er fra marts 2015. Debatten om unges præstationskultur har kørt heftigt i medierne de senere år: Gymnasierne oplever, at flere og flere elever bliver ramt af stress på grund af et stort forventningspres

Luk video