12 millioner til at fjerne bunkere

Den første bunker fjernes fra stranden ved Thyborøn i slutningen af juli.

Staten og kommunerne har nu fundet de penge, der skal bruges til at fjerne de mest farlige tyske bunkere på vestkysten.

Prisen for at fjerne godt 100 bunkere er gjort op til 12 millioner kroner - Kystdirektoratet og Naturstyrelsen betaler 10 millioner og kommunerne resten.

Den første bunker fjernes ved Thyborøn i slutningen af juli - der skal i alt fjernes 46 bunkere i Lemvig Kommune, 10 i Thisted, 31 i Holstebro og 21 i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Vidnesbyrd om et mørkt kapitel

Bunkerne skal fjernes, fordi der flere steder stikker sylespidse jernpigge ud af betonen - til stor fare for badegæsterne.

- Det er vigtigt, at alle kan føle sig trygge, når de færdes og benytter sig af vores kyster. Jeg er meget tilfreds med, at staten og kommunerne nu står sammen om et fælles initiativ, siger transportminister Henrik Dam Kristensen (A).

Miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) kalder bunkerne et vidnesbyrd om et mørkt kapitel i Danmarks historie, som vi aldrig må glemme.

- Men vi må også erkende, at flere af bunkerne har medført en risiko for både badegæster og turister, siger hun.

Det er et hårdt arbejde, der venter den entreprenør, som får arbejdet med at fjerne bunkerne. I 2003 lavede Kystdirektoratet et forsøg med at fjerne en bunker fra stranden ved Harboøre. Video fra YouTube:

 

Forsøgsnedbrydning af bunker i 2003