10.000 midtjyder har meldt sig klar til at hjælpe ved hjertestop

Indtil nu har hjerteløberne været sendt ud til omkring 200 hjertestop.

trygfonden-hjerteloeber-2_hjertestarter.jpg
Foto: Colourbox

Mere end 10.000 midtjyder har på tre måneder tilmeldt sig som frivillige i et hjerteløber-koncept, der blev sat i søen sidste år. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

De frivillige såkaldte hjerteløbere kan via en app på deres telefon blive kaldt ud for eksempelvis at give livreddende førstehjæIp, hvis de befinder sig tæt på en person, der har fået hjertestop. Ambulancer, lægebiler og anden professionel hjælp bliver stadig sendt til patienten, men sommetider kan hjerteløberen være fremme hurtigere. 

Siden konceptets begyndelse har hjerteløberne været sendt ud til knap 200 hjertestop.

- Det er fantastisk, at så mange midtjyder allerede har meldt sig som frivillige hjerteløbere. Det overstiger alle vores forventninger og viser, at vi har mange borgere, der er engagerede og har lyst til at gøre en forskel. Hjerteløberne kan være med til at redde liv og førlighed, og jeg vil gerne takke hver og en for deres indsats, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (A) i pressemeddelelsen.

Omkring 1200 personer hvert år hjertestop i Region Midtjylland, mens de eksempelvis opholder sig i det offentlige rum eller hjemme i deres private bolig, og her spiller tiden spiller en afgørende rolle for, hvilkte udfald hjertestoppet får. 

- Tiden er en særlig kritisk faktor ved hjertestop. Vi ved, at hvis man ikke får hjælp meget hurtigt, overlever kun én ud af 30. Men hvis der kommer hjerteløbere, som meget hurtigt kan give hjertelungeredning, overlever mere end hver tiende. Hvis der også hurtigt afgives stød med en hjertestarter, kan mere end hver anden overleve. Derfor kan de frivillige hjerteløbere gøre en stor forskel, siger Bo Nees Iversen, der er overlæge i Præhospitalet og leder af de midtjyske akutlægebiler og akutbiler. 

Han bifalder, at over 10.000 allerede har downloadet app'en og meldt sig klar til at hjælpe, men der er brug for endnu flere. 

- Netop fordi tiden er så afgørende, er der brug for masser af hjerteløbere fordelt ud over hele regionen. Derfor opfordrer vi alle borgere, der har mod på det, til at downloade app'en TrygFonden Hjerteløber, siger han. 

Hjerteløberne er via app'en koblet til vagtcentralens system, som ved et tryk på en enkelt knap kan alarmere de 20 nærmeste. Erfaringen viser indtil nu, at fem til 10 hjerteløbere pr. gang ser alarmen og reagerer på den. 

1:43
Region Midtjylland sætter nu en storstilet kampagne i gang, der skal få borgerne til at melde sig som hjerteløbere