100 år efter Emma Gad: Vi har stadig meget at lære

Emma Gads bog om takt og tone har 100 års jubilæum i år, og i den forbindelse ser vi nærmere på, hvordan det står til med bordskik og gode manerer i dag.

14:58

Taler man i telefon ved bordet? Og må man bede om mere mad? Tre unge er inviteret til bords for at lære om takt og tone 100 år efter Emma Gads bog om emnet udkom. Video: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Hvordan er det nu lige med de der uskrevne regler, og hvad er god takt og tone?

TV MIDTVEST har inviteret tre forskellige unge til bords med takt og tone-ekspert Gitte Hornshøj, som har skrevet bøger og holder foredrag om emnet.

Der er plads til forbedringer 24/7, og der er plads til forbedringer hos os alle. Jeg griber i egen barm, og der er meget.

Gitte Hornshøj, ekspert i takt og tone

Sammen har de taget temperaturen på dannelsen i Danmark i dag, og der er stadig meget at lære 100 år efter Emma Gads bog om takt og tone udkom.

- Der er plads til forbedringer 24/7, og der er plads til forbedringer hos os alle. Jeg griber i egen barm, og der er meget, siger Gitte Hornshøj.

- Det er så vigtigt, at vi altid italesætter den gode opførsel. Fordi der er ingen, der bryder sig om, når den ikke er der. Så det er bare rigtigt vigtigt, at vi taler om det, fortsætter hun.

Er der mere mad?

De tre deltagere, som har været i kærlig behandling hos Gitte Hornshøj, er Thomas Birkedal, Ellie Annabelle og Hamsa Yassin. Og de er da også enige om, at det kunne stå bedre til med de gode manerer.

De tre deltagere

  • Thomas Birkedal: Gik viralt, da han kedede sig på arbejdet og lavede en sang om tarteletter.
  • Ellie Annabelle: Til daglig sidder hun foran computeren og sender live til alle hendes følgere, når hun gamer.
  • Hamas Yassin: Blogger og youtuber og har tidligere fortalt om, hvordan tonen er hård her.
Se mere

- Jeg synes helt ærligt, at vi er lidt for dårlige til at vise hinanden den respekt og tage den tid til at tale med hinanden.

Da hovedretten skal af bordet mangler Hamsa Yassin måske lidt skik. Han beder om mere mad, og om det skriver Emma Gad: Forsyn Dem ikke flere Gange af samme Ret, medmindre det er nogenlunde almindeligt ved Bordet.

- Det gør man ikke, siger Gitte Hornshøj. Når ting bliver kuvertserveret, så er det, fordi værten har sørget for, at du er mæt, når du kommer til desserten. Hvis det var en værtinde, ville det stresse helt vildt, fordi den mørbrad koster en formue og er købt til seks personer.

Thomas Birkedal (tv.) og Gitte Hornshøj bliver overraskede over, at Hamse Yassin beder om mere mad, når hovedretten er potionsanrettet. Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Lærerig middag

Både Hamsa og de andre deltagere lærer da også en hel del om takt og tone.

- Jeg har lært meget. Jeg havde nok ikke lige regnet med, at det var så indviklet, og der var så mange ting, jeg skulle lære. Men det er virkelig vigtigt med gode manerer, og det er noget, jeg vil tænke meget over fremover, siger Hamsa Yassin.

Læs også Kan du spise et helt måltid med bøger under armene?

Thomas Birkedal bakker op, og lige som de andre har han fået mere fokus på at lægge mobilen væk.

- Det har været spændende og lærerigt. Festen bliver noget andet, når man lige mander sig lidt op og træder i karakter, hvad angår dannelse og ikke bare gemmer sig væk i sin telefon, siger han.

Selv om Emma Gads bog om takt og tone er 100 år gammel, er det hele stadig aktuelt.

- Alt, hvad Emma Gad skrev way back, var for at fjerne det grimme i samværet og fremelske det smukke, og hvis man skriver den om til nutidsdansk, så vil alt stort set holde, siger Gitte Hornshøj og fortsætter:

- Det skal aldrig blive en løftet pegefinger, men når du skal til de der hvide dug-fester, så er det rart at vide, hvordan man gebærder sig. Der er ingen, der bryder sig om at gøre tingene forkert.

Læs også Takt og tone på skemaet: Her skal eleverne lære om høflighed