Donorer takker, når de afleverer deres hår: Midtjyske piger er de største givere

Hvert år mister folk i hele Danmark ufrivilligt håret. Heldigvis er der en masse donationer til hjælp for dem, som pludselig mangler. Sådan var det dog ikke for få år siden.

For blot en håndfuld år siden kunne man ikke meget andet end at rive sig i håret ved tanken om, at nogle ikke er hår på hovedet forundt. Og det var netop, hvad Lise Toftild gjorde. Hun var vidne til, at sundt hår med potentiale til en stærk paryk blev kasseret, blot fordi der ikke var nogen i Danmark til at håndtere processen.

Derfor besluttede hun, at det var på tide at skabe en adresse for alt det hår, der ellers gik til spilde og samtidig gøre det nemmere og mere tilgængeligt for os alle at give hår på hovedet til alle dem, som savner deres eget.

quoteHår er jo en uendelig ressource og tænk på, hvor meget godt det kan gøre.

Lise Toftild

- Hår er jo en uendelig ressource og tænk på, hvor meget godt det kan gøre. Tidligere har det ikke haft en adresse herhjemme, men behovet og ønsket har været der. Vi fik det sat på landkortet, og det er virkelig noget, folk har taget til sig, siger Lise Toftild, der er indehaver af parykvirksomheden Toftild.

Projektet Love is in the Hair blev søsat, og i dag modtager Toftild hver måned 400 donationer fra langhårede personer, der kvit og frit  ofrer minimum 25 cm hår for en god sag. For hver gang 6-8 donationer kommer ind, er der til én ny paryk, der kan blive designet, syet og sat på hovedet af en glad modtager.

De gavmilde piger

Den typiske modtager ønsker sig en paryk, fordi han/hun lider af et varigt hårtab. Det kan være personer med autoimmune sygdomme som for eksempel Alopecia – bedre kendt som pletskaldethed - cancer-patienter eller folk med operationsar eller brandsår i hovedbunden.

Den typiske modtager kan altså være voksen såvel som barn. Kvinde såvel som mand. Anderledes står det dog til med giverne. Den typiske giver er nemlig pige, 14-15 år og fra Midtjylland. En af dem er Mette Marie Thomsen, hvis mor har kræft.

- Min mor er begyndt at tabe håret på grund af kemo, og så ville jeg vise, at hun ikke er alene i det. Og jeg ved, at det vil gøre nogle andre glade, fortæller hun, imens hendes frisør tot for tot klipper det lange hår af.

Sådan så Mette Marie Thomsen ud før og efter besøget hos frisøren.
Sådan så Mette Marie Thomsen ud før og efter besøget hos frisøren.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Selvom væsentligt mindre kunne gøre det, valgte Mette Marie Thomsen i mandags at donere alt sit hår. 46 centimeter. Derfor er hun nu kronraget, hvilket hun med egne ord har det helt fint med, da hun - modsat de med et varigt hårtab - forventer at have lige så langt hår igen om få år.

quoteDer er meget på markedet, som er meget voksent at se på, og det dur bare ikke, hvis man er 12-14 år.

Lise Toftild

For Mette Marie Thomsen betyder det meget at kunne gøre en forskel for andre, og det er noget, der går igen hos donorerne. Lise Toftild oplever ofte, at der er vedlagt små hilsner, hvor giverne takker for at få lov at donere sit hår.

Sammen med hårdonationerne modtager Toftild mange breve fra meget taknemmelige givere.
Sammen med hårdonationerne modtager Toftild mange breve fra meget taknemmelige givere.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

Råvarens kvalitet

Det er dog ikke alle, der kan få lov at donere sit hår. Der er nemlig nogle vigtige krav til det hår, Toftild modtager. Det afklippede hår skal minimum være 25 cm og gerne længere. Det skal være rent, tørt og børstet godt, og så må det ikke være kemisk behandlet, det vil sige lysnet eller permanentet.

- Et kemisk behandlet hår vil have mindre keratin og et ødelagt skellag, så det knækker meget nemmere. Det er jo dødt hår, så kvaliteten er nødt til at være rigtig god – ellers bliver parykkens holdbarhed dårlig, forklarer Lise Toftild.

En paryk koster oftest omkring 25.000 kroner, men fordi vi er i et land med tilskud til den slags, og fordi Toftild ikke skal generere et overskud på Love is in the Hair-projektet, kan modtagerne for det meste nøjes med at betale 4.000-9.000 kroner. Især de unge, som får et mindre tilskud, vil Toftild gå langt for at kunne tilbyde den rette paryk til en god pris.

- Vi har et akutberedskab, som tilgodeser børn og unge under 24 år. Der er meget på markedet, som er meget voksent at se på, og det dur bare ikke, hvis man er 12-14 år. Derfor står Love is in the Hair til rådighed, og så tager vi det tilskud, man nu har, og så får man en paryk.

Parykken bliver produceret i østen, hvor håndværket er gået i generationer. Her tilføjer de ét hår ad gangen til parykken og bruger derfor cirka 50 timer per paryk. Så når Toftild sender en ordre på for eksempel 50 parykker afsted sammen med det hår, der skal bruges dertil, vil leveringstiden være 5-6 måneder.

Ingen hår fejet under gulvtæppet

Råvaren til parykkerne er grundet donationerne gratis, så det er blot arbejdskraften, Toftild betaler for. Og som Lise Toftild siger: ”Der er ikke fejet noget hår ind under gulvtæppet. Det er ikke en forretning”. Derfor går pengene til Kræftens Bekæmpelse, hvis der er et økonomisk overskud, når parykkerne lander i Danmark. Indtil nu er 600.000 kroner blevet doneret.

Projektet er dog blevet modtaget så godt, at indehaveren overvejer, om de kan blive ved med at varetage alle opgaver omkring processen uden at fastansætte personale til det. Derfor må tiden vise, om Love is in the Hair fremover kan fortsætte efter samme model. For nu glæder Lise Toftild sig blot over successen.