Anders Nørder

3D-printet mad skal hjælpe alvorligt syge

Inden for en overskuelig fremtid forventer fødevareforsker, at små, lyserøde, 3D-printede klatter kan gøre en stor forskel på landets hospitaler.

I en ny serie tager Rav-Anders ud for at blive klogere på noget af det, vi andre helst holder os fra. I fjerde afsnit er emnet fremtidens mad, som blandt andet kan blive printet i lyserød.
I en ny serie tager Rav-Anders ud for at blive klogere på noget af det, vi andre helst holder os fra. I fjerde afsnit er emnet fremtidens mad, som blandt andet kan blive printet i lyserød.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Den teknologiske udvikling er galoperende, og det kan til tider være svært at følge med. Alligevel har mange formentlig hørt om 3D-printere – og måske også om, at man i fremtiden vil kunne 3D-printe mad. Noget kunne dog tyde på, at den fremtid ikke er så fjern endda.

Et af udviklingsprojekterne på Teknologisk Institut i Aarhus handler netop om 3D-printet mad. Mad, som de håber kan gavne småt spisende patienter indlagt på landets hospitaler. Det er nemlig lykkedes en gruppe forskere at samle, hvad der svarer til et helt måltid i blot én skefuld.

- Der er alt, hvad man skal bruge. Fuldt antal kalorier, alle proteiner, fedtstoffer, kulhydrater og det hele i sådan et lille tæt, kompakt mellemmåltid, fortæller Anne Louise Dannesboe Nielsen, der er fødevareforsker på Teknologisk Institut i Aarhus.

En revolution

Foreløbigt er den lille måltidsløsning stadig et udviklingsprojekt, men inden længe skal det testes på patienter. Hvis projektet ender som en succes, kan det revolutionere maden på landets hospitaler, idet man så vil kunne tilpasse måltiderne langt mere individuelt.

- Hvis du har brug for én bestemt type næring, og jeg har brug for noget andet, så kan man printe det, så det passer. I stedet for at patienterne bare skal have fra den store gryde nede i hospitalets storkøkken, så kan man tilpasse det til den enkelte, fortæller Anne Louise Dannesboe Nielsen.

Måltiderne, som lige nu tager form som en lyserør klat, smager sødt og kan sammenlignes med en mellemting mellem budding, fromage og en flødeost-masse. Portionen minder i høj grad om en dessert, men fremadrettet vil det være muligt både at tilpasse smag, form og indholdsstoffer.

Fremtiden

På sigt skal potentialet udfoldes til langt mere end blot hospitalsmad. Anne Louise Dannesboe Nielsens ambitioner er store, og hun tror på, at de er mulige at indfri inden for en overskuelig fremtid. Allerede om 25-30 år forventer hun, at vi vil finde 3D-printere hjemme i mange danskeres køkkener.

Hør en af fødevareforskerens fremtidsvisioner i videoen herunder:

0:35
I sidste afsnit af Anders Nørder beskriver fødevareforskeren Anne Louise sin vision for 3D-printeren. Hun ved, at den er lidt vild, men ikke desto mindre tror hun på, at den kan blive til en realitet inden for en overskuelig årrække.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Allerede nu er det muligt at printe i pasta-masse. Det betyder, at det i en familie med forskellige behov bliver muligt at printe pastaportioner med forskelligt næringsindhold, hvis de anskaffer sig en 3D-printer.

- Er der en, som er i gang med at træne op til et halvmaraton, som skal have ekstra protein, så får han sine egne pastaskruer med ekstra protein, og børnene har måske brug for lidt ekstra kulhydrater, fordi de har været meget aktive.

At ændre noget

I første omgang er fokus dog på at udvikle et produkt til meget syge patienter, der spiser alt for lidt. Her får én enkelt mundfuld en enorm betydning, og det er dét, Anne Louise Dannesboe Nielsen vil med sit arbejde. Hun vil ændre store ting med små innovative løsninger.

- Selvfølgelig er det, fordi man synes, det er sjovt at lege med det her, men der er også en mening med det. Man hjælper nogle patienter, mindsker madspild eller laver en bæredygtig omstilling, fortæller Anne Louise Dannesboe Nielsen.