Cecilies billeder blev hacket af hendes kollega

- Jeg stolede virkelig på ham, for han var min ven

Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

’Du er forurettet i en straffesag.’

Cecilie Aagaard Jensen er i chok. Hun har lige modtaget et brev i sin e-boks fra politiet.

"Midt- og Vestjyllands Politi har undersøgt en 26-årig mands IT-udstyr. I den forbindelse har politiet fundet en større mængde billed- og videomateriale af seksuel eller intim karakter."

For hver linje, hun læser, stiger pulsen. Hun får en klump i maven, som vokser og vokser.

Først bliver hun ked af det, så bliver hun frustreret og sur.

Så kommer hun til stedet, hvor der står: "Gerningsmanden hedder xxxxx."

Så føler hun sig dum. Dum og udnyttet. Og så endda af en kollega og ven, hun var sikker på, hun kunne stole på.

Har hacket flere hundrede kvinder

Den følelse er der rigtigt mange unge kvinder, som har siddet med de seneste måneder.

For lige nu efterforsker politiet en sag mod 26-årige Søren, som vi har valgt at kalde ham her i artiklen. Han har siddet varetægtsfængslet siden november, og indtil videre har politiet fundet billeder og videoer af flere end 500 kvinder på hans computer.

Billederne er private. Det er både letpåklædte billeder, nøgenbilleder og seksuelle billeder. Men også almindelige sports-billeder, før og efter-billeder i forbindelse med vægttab eller feriebilleder i bikini ved en pool.

Fælles for alle billederne er, uanset motivet, at kvinderne var sikre på, de havde dem for sig selv. Gemt væk bag lås og koder.

De anede ikke, at Søren havde skaffet sig ’nøglen’ til dem.

- Ens kvindekrop er ikke noget, som alle har lyst til at dele med enhver, fortæller Cecilie Aagaard Jensen.

I fuld figur i sports-bh og træningsbukser. Sådan står hun på nogle af de billeder, Søren har hacket.

Billederne var til hende selv og en personlig træner i forbindelse med et vægttab. En slags billeddagbog af hendes krop.

Men da hun fik en ny computer, var dagbogen pludselig ikke privat mere. Søren havde fortalt hende på arbejdet, at han nok skulle hjælpe med at installere antivirus på computeren.

En dejlig hjælp fra en kollega, hun stolede på. De havde jo kendt hinanden flere år og var efterhånden blevet tætte. Men virkeligheden var en helt anden, for Søren ville bare snyde sig til Cecilies billeder. Præcis som han havde gjort ved hundredvis af andre piger.

quote Han var min bedste ven

Mie Pernille Hansen

Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

- Jeg kender nok 20 stykker, som har fået brevet fra politiet. Næsten alle piger fra vores gamle 10. klasse har fået det, fortæller Mie Pernille Hansen.

De var bedste venner, Mie og Søren. De kunne lave alt og ingenting sammen, han sov endda tit hjemme hos hendes familie.

Derfor var det nærmest en selvfølge, at Søren kunne få lov at bruge Mies Viaplay-konto til at se film og serier. Hun havde ikke skænket det en tanke, at koden var den samme som til hendes Facebook-profil.

Så en dag, da Søren ved, at hun er på arbejde og ikke har sin telefon, logger han ind på hendes profil. Gemmer de billeder, han kan finde, og skriver til flere af Mies veninder og udgiver sig for at være hende.

’Kan jeg låne din mail, det er vigtigt’, ’Må jeg få dit log-in til Netflix’ eller ’Kan du sende din kode til Snapchat, jeg forklarer senere.’

Beskeder som disse blev sendt i Mies navn, og flere af hendes veninder svarede og gav deres koder. De ville jo gerne hjælpe deres veninde.

- Jeg føler mig virkelig så udnyttet. At han har brugt min profil til at få adgang til andre, gør mig virkelig ked af det. For jeg har virkelig stolet på det her menneske, så nu føler jeg, at alle i princippet kan snyde en, forklarer Mie Pernille Hansen.

Faktisk har flere af de piger, som Søren skrev til fra Mies profil, også fået brev fra politiet om, at de har fået hacket deres billeder.

- Jeg tog mig selv i at sige undskyld til en af dem, som han havde skrevet til fra min profil. Jeg kan ikke forklare, hvorfor jeg har skyldfølelse, for det ved jeg jo godt, at jeg ikke skal have, fortæller Mie Pernille Hansen.

Sådan fik han adgang til kvindernes billeder

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun Mie Pernille Hansen, som har oplevet at få udnyttet sin profil til at få adgang til andres koder.

Det har været en af gerningsmandens udbredte fremgangsmåder. Det skriver politiet i deres brev til de forurettede. Søren har haft tre primære metoder til at få adgang til kvindernes billeder.

Han har blandt andet brugt sin egen Facebook-profil til at skrive til kvinder, han kender.

Her har han for eksempel skrevet, at han er kommet til at sende en virus, fordi han er blevet hacket. Men at han gerne vil hjælpe med at scanne personens Facebook-profil og sikre, at hun ikke bliver ramt af virus.

Derudover har han spurgt kvinder om lov til at låne eksempelvis deres Netflix- eller Viaplay-konto og har derefter forsøgt, om koden var den samme til deres sociale medier, e-mail, dropbox, iCloud eller lignende, hvor de kunne have billeder liggende.

Når han først er kommet ind på deres profiler, har han brugt profilerne til at skrive til deres søskende eller nære venner om at låne adgangskoder til deres mail.

Sådan har han for eksempel gjort her, hvor han fik en kvinde til at udlevere sin kode, til hvad hun troede var sin veninde:

Katrine Duka troede, hendes veninde var i problemer, og derfor sendte hun koden til sin mail. Men i virkeligheden sendte hun den til 'Søren'.
Katrine Duka troede, hendes veninde var i problemer, og derfor sendte hun koden til sin mail. Men i virkeligheden sendte hun den til 'Søren'.
Foto: Privatfoto

Søren har gemt alle de billeder og videoer, han har fundet. Og politiet skriver, at det er sandsynligt, at han også har delt materialet på nettet.

Tilliden forsvinder

- Jeg stoler ikke rigtigt på mænd længere.

Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Det er den 22. februar 2021. Sandra er endelig kommet tilbage på arbejde efter et halvt års sygemelding. Hun er glad.

Men efter en time på jobbet går hendes verden i sort igen. Hun har lige fået et brev fra politiet.

Sandras historie ligner de andre pigers, men viser også tydeligt, hvilke psykiske konsekvenser det kan have, når man får stjålet sine personlige billeder.

- Jeg har i forvejen oplevet meget svigt, blandt andet fra min tidligere kæreste. Så jeg stoler ikke rigtigt på mænd længere, og jeg har svært ved at danne tillid, fortæller Sandra.

En fem år gammel depression fylder stadig i Sandras hverdag. Så når der pludselig kommer sådan et brev, så vælter hendes verden. Hun føler sig simpelthen dum og ulækker.

Ikke fordi de 18 billeder, som Søren har gemt af hende, er voldsomme. Men fordi hun har mistet kontrollen over, hvad der er privat.

- Det er jo det samme, som at få begået indbrud derhjemme. Det er utrygt, forklarer hun.

Det skal anmeldes, før det bliver stoppet

Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Fælles for alle pigerne herover er, at de kender Søren og aldrig havde troet, at han var typen, der gjorde sådan noget. Han opbyggede en falsk tillid hos dem.

Men det er ikke kun dem, Søren kender, han har hacket. Faktisk var det en kvinde, der ikke kendte ham, som endte med at få ham afsløret.

Vi spoler tiden to år tilbage.

Katrine Duga er blevet snydt til at udlevere sine koder til hvad hun troede var en veninde. Dagen efter går det op for hende, at hun er blevet narret.

- Jeg blev virkelig nervøs, og jeg begyndte at svede på hele kroppen. For hvad skulle jeg gøre, og hvordan skulle jeg lige forklare, at jeg selv havde givet min kode ud, fortæller Katrine Duga.

Men hun får hurtigt ændret sine koder tilbage og tænker ikke videre over det. Før hun vågner næste morgen til to beskeder på Snapchat fra en ukendt profil.

"Jeg leaker alt, hvis du ikke svarer mig."

Sådan står der i beskeden. En klar trussel om, at hun kunne få delt sine intime billeder.

- Så går det op for mig, at han har fået adgang til mine billeder på min telefon, og det er jo sindssygt privat, hvad man har der. Så kan jeg godt lægge to og to sammen og sige, det nok ikke er billeder af min hund, han vil dele, forklarer Katrine Duga.

Derfor gør hun det, som de andre kvinder aldrig havde gjort. Hun melder det til politiet. Få måneder senere finder de frem til Søren.

- Jeg er glad for, at jeg meldte det, men også chokeret over, at det er blevet til sådan en stor sag. Politiet tog det virkelig seriøst, da jeg anmeldte det, og det var jeg faktisk lidt overrasket over. For jeg tænkte ikke, at det var noget særligt, fortæller Katrine Duga.

Ikke alene

Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Nogle følte sig altså dumme eller skyldige, da de fandt ud af, at deres private billeder var blevet hacket.

Men i dag trøster de sig med, at det kunne ske for hvem som helst. For Søren har trods alt hacket flere end 500 kvinder.

- Det er vigtigt at fortælle, at det kan ske for alle. Og at man ikke skal skamme sig over det, siger Cecilie Aagaard Jensen.

Samtidigt er kvinderne ikke i tvivl om, at der er flere sager af samme type, som aldrig er blevet opdaget. Derfor opfordrer de folk til at melde det til politiet, hvis der pludselig har været en anden logget ind på ens sociale medier.

- Jeg vidste slet ikke, det var muligt at anmelde sådan noget, siger Cecilie Aagaard Jensen.

- Han er kun blevet opdaget, fordi nogen har anmeldt det. Jeg anmeldte det ikke selv, da jeg blev hacket. Men det kan altså få konsekvenser, så det er super vigtigt at fortælle, at det gør en forskel at anmelde det, fortæller Mie Pernille Hansen.

- Der er brug for, at der kommer mere opmærksomhed på det her. Særligt så forældre også forstår, at det her foregår, forklarer Sandra.

Har du et godt tip?

TV MIDTVEST er altid på jagt efter gode historier og tips. Send os dit tip herunder:

Vi offentliggør ikke dit navn ud fra denne henvendelse, men vi har brug for navn og telefonnummer for at kunne vende tilbage til dig.